Annika Andersson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Annika Andersson
Annika Andersson hemma i Falkenberg, Halland (2006).
Annika Andersson hemma i Falkenberg, Halland (2006).
Födelsenamn Kerstin Annika Wallnedal
Född 8 maj 1968 (46 år)
Mårdaklev, Svenljunga
Nationalitet svensk
År som aktiv 1986–
Genre(r) komedi, revy
Betydande roller Parlamentet
IMDb

Kerstin Annika Andersson, född Wallnedal 8 maj 1968 i Mårdaklev i Kindaholms församling, är en svensk komiker och skådespelerska, som har vunnit privatteaterpriset Guldmasken tre gånger – för bästa huvudroll 2001 i Dagens dubbel och bästa biroll 2000 i Inte nu älskling, samt för bästa kvinnliga huvudroll i Otroligt het år 2008.[1] Förutom flera uppsättningar på Vallarnas friluftsteater och med Thomas Petersson, har hon medverkat/medverkar i bland annat Full Frys, Hon och Hannes, Time out och Parlamentet.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Andersson började 1987 arbeta i receptionen på campingen i Ullared, och hon fortsatte i kassorna och på barn- och damavdelningarna hos Gekås.[2]

1986 satte hennes far Tore Wallnedal upp nyårsrevy hemma i Mårdaklev och Annika gjorde sin scendebut. I orkestern satt Krister Claesson och Stefan Gerhardsson. Duon kom ihåg Annika Andersson, så 1996 ringde Krister Claesson och undrade om hon ville spela med i farsen HemlighusetVallarnas friluftsteater i Falkenberg.[3]

Under hösten 2006 medverkade Andersson i showen R.E.A.Hamburger Börs i Stockholm. Under 2007 syntes Annika Andersson bland annat i Krister och Lars Classons Otroligt het!Lisebergsteatern i Göteborg och Vasateatern i Stockholm.

Under våren 2008 spelade hon den osäkra överläkaren Jasmine i den andra säsongen av komediserien Hjälp! på TV4. Hon var med i Så skall det låta den 28 mars 2008 och har medverkat i många andra TV-sammanhang. Exempelvis har hon varit med som komiker i Idrottsgalan och som komiker och programledare i Humorgalan.

Annika Andersson har spelat in en TV-serie med enbart kända kvinnliga deltagare och denna TV-sändes till våren 2010 [4]. Under sommaren 2009 medverkade hon i Ugglas Revy i Karlshamn.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Annika Andersson, som är bosatt i Falkenberg, har en dotter och tre söner tillsammans med maken Tomas Andersson, vilken är ordförande i GAIS. Annika Andersson är medlem av världens största kartlagda släkt – Långarydssläkten (med släkt-ID "V-DFF AaA DCd"[5]).

Farser[redigera | redigera wikitext]

TV och film[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Guldmasken: privatteatrarnas pris
  2. ^ "Vissa har det, andra inte" Ulla (kundjtidning Gekås Ullared), nummer 2 2007 sid. 10
  3. ^ Andersson hinner inte ta time out kristianstadsbladet, 9 juni 2005
  4. ^ Martin Gustafsson (20 juni 2009). ”Humorkvinnor gör egen serie"
  5. ^ Andersson, Per/Lindhardt, Johan: "Kändisar". Langarydsslakten.se. Läst 2012-03-23.