Aostadalen

Från Wikipedia
Version från den 14 september 2017 kl. 16.01 av YesDi (Diskussion | Bidrag)
Aostadalen
Valle d'Aosta
Vallée d'Aoste
Region i Italien
Flagga
Vapen
Land Italien Italien
Provinser Inga
Huvudort Aosta
Area 3 260,9 km²
Folkmängd 126 627 (2017-03-31)[1]
Befolkningstäthet 39 invånare/km²
Regionspresident Augusto Rollandin (UV) [2]
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
ISTAT-kod 02
Geonames 3164857
Karta över Italien med Aostadalen Valle d'Aosta Vallée d'Aoste markerat
Karta över Italien med Aostadalen
Valle d'Aosta
Vallée d'Aoste
markerat
Karta över Italien med Aostadalen
Valle d'Aosta
Vallée d'Aoste
markerat
Provins
Provins
Provins
Webbplats: www.regione.vda.it

Aostadalen (franska Vallée d’Aoste, italienska Valle d’Aosta, frankoprovensalska Val d'Outa) är en bergig region i nordvästra Italien. Regionen gränsar mot Rhône-Alpes; Frankrike i väst, Valais; Schweiz i nord och den italienska regionen Piemonte i syd och öst. Regionens huvudstad är Aosta.

Regionen är 3 260 kvadratkilometer stor och har ungefär 126 600 invånare (2017)[1] och är den minst tätbefolkade regionen i Italien. Det är endast en italiensk region och har inga provinser, eftersom provinsen Aosta avvecklades 1945.[3]

Italienska och franska är officiella språk,[4] även om många av den infödda befolkningen också pratar valdôtain (en dialekt av frankoprovensalska) som deras modersmål, och hälften av befolkningen kan alla tre språk. I kommuner där walserfolket lever förekommer också en variant av schweizertyska.

Aostadalen är en av fem regioner i Italien med särskild självständighetsstatus.

Historia

De första invånarna i dalen var kelter och ligurer, vars språk finns kvar i vissa lokala ortnamn. Rom erövrade regionen från de lokala salasserna omkring 25 f.Kr. och skapade Augusta Prætoria Salassorum (moderna Aosta) för att säkerställa sin makt i de strategiska bergspassen. Det gick ut på att bygga broar och vägar genom bergen. Det italienska namnet Valle d’Aosta betyder Augustus dal.[5]

År 1031-1032 fick Humbert I av Savojen (grundaren av Huset Savojen) titeln Greve av Aosta från den tysk-romerska kejsaren Konrad II av den frankiska linjen och byggde sig en upphöjd befästning på Bard. Sankta Anselm av Canterbury var född i Aosta år 1033 eller 1034. I mitten av 1200-talet upphöjde kejsar Fredrik II, Grevskapet Aosta till ett hertigdöme (se Huset Savojen-Aosta) och hertigdömets vapen med ett lejon på ingick i Savojens vapen till Italiens enande 1870.[6]

Regionen förblev i Huset Savojens ägo, med undantag för de franska ockupationerna mellan 1539 och 1563, senare år 1691 och även mellan 1704 och 1706. Regionen var också styrd av det Första franska kejsardömet mellan 1800 och 1814. Under den franska tiden var Aosta en del av Aoste arrondissement i departementet Doire. Som en del av Kungariket Sardinien gick Aosta med i det nya Kungariket Italien år 1861.

Utsikt över dalen

Geografi

Aostadalen är en alpin dal som med sina sidodalar omfattar de italienska sluttningarna till Mont Blanc (Monte Bianco på italienska), Monte Rosa, Gran Paradiso, Matterhorn (Cervino på italienska), varav den högsta toppen är på Mont Blanc. Området avvattnas huvudsakligen av den nästan 170 km långa floden Dora Baltea som transporterar smältvatten från alperna till Po som den når i Piemonte. En stor del av området söder om Dora Baltea utgörs av en nationalpark, Il Parco Nazionale del Gran Paradiso som omfattar över 70 000 hektar.

Regionen är väldigt kall på vintern, särskilt jämfört med andra platser i Västalperna. Dalen ligger på ungefär 1300 meter över havet.

Turism

I Aostadalen finns det många kända skidorter som: Champoluc, Gressoney, Courmayeur och Cervinia.

Administration

Aostadalen är indelad i 74 kommuner, men den är inte indelad i några provinser. Provinsiella administrativa funktioner sköts av den regionala regeringen.

Referenser

Noter

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Aosta Valley, 17 juli 2016.

Externa länkar