Aphra Behn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”Behn” leder hit. För andra betydelser, se Behn (olika betydelser).
Aphra Behn porträtterad av Mary Beale.

Aphra Behn (andra stavningar inkluderar Eaffrey, Aphara och Affara), född Johnson 1640 i Canterbury eller i närbelägna Harbledown, Kent, död 16 april 1689 i London, var en engelsk författare, äventyrerska och spion. Sammanlagt skrev Aphra Behn 17 pjäser, 14 romaner och oräkneliga verser och översättningar. Hennes mest kända bok är Oroonoko från 1668. Hon har även givit namn åt en krater på Venus.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Eaffrey Johnson föddes 1640 som dotter till en barberare och de levde i en fattig del av staden Canterbury.

1663-1664 besökte hon Surinam, som då var en engelsk besittning. Redan då kan hon ha varit spion. Efter att ha kommit hem gifte hon sig med Mr. Behn, om vilken inget är känt mer än hans efternamn. Aphra Behn nämnde aldrig själv sin man i någon av sina skrifter, och han försvinner ur dokumenten efter ungefär ett år.

1666 sändes hon till Nederländerna, som England låg i krig med, som spion av den engelska kungen. Hennes kodnamn var 1-6-0. Hon slog sig ner i Antwerpen och tog kontakt med William Scot, som var en republikan som kungen hoppades kunna övertala att bli dubbelagent. De fick en nära kontakt, och Aphra använde kodnamnen Astrea och Celedon om sig själv och Scot, med hänvisning till en av sina favoritböcker. Hon hade en hel del ekonomiska problem. 1668 hamnade hon i fängelse på grund av obetalda skulder, men kom ut igen efter ett halvår.

1670 sattes hennes första pjäs upp. Den hette The Forc'd Marriage or the Jealous Bridegroom. A Tragicomedy och var ganska lyckad med dåtidens mått mätt - den spelades under hela sex dagar.

1688 skrev Aphra Behn boken Oroonoko, or, the History of the Royal Slave. Den handlar om en ung engelsk kvinna som möter en afrikansk prins och hans älskade Imoinda, som båda blivit tillfångatagna och gjorda till slavar i Surinam. Idag läses den som en roman, men författaren själv presenterar den som en dokumentär.

Den 16 april 1689 dog Aphra Behn och begravdes i Westminster Abbey. Dödsorsaken är inte känd, men den kan ha varit syfilis. På gravstenen står: Here lies a Proof that Wit can never be/Defence enough against Mortality ("Här vilar ett bevis på att klipskhet aldrig kan vara ett tillräckligt försvar mot dödlighet.")

Aphra Behn blev ständigt påhoppad av samtida kritiker på grund av sitt kön. Tonen var hård och kritiken dominerades av personangrepp. Aphra Behn själv backade dock aldrig och gav svar på tal. Till exempel skrev hon en gång: Pjäsens enda olycka var att den skrivits av en kvinna. Om en man hade framträtt som dess författare hade den kallats en i högsta grad beundransvärd pjäs om så författaren hade varit stadens tråkigaste, mest korkade, gemene pennfäktare.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Moa Matthis: Pionjärer och feminister. Om fyra kvinnliga författare och äventyrare, Norstedts, 2006.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]