Aphyosemion

Från Wikipedia
Aphyosemion
Hane av Aphyosemion australe
Systematik[1]
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
ÖverklassBenfiskar
Osteichthyes
KlassStrålfeniga fiskar
Actinopterygii
OrdningTandkarpar
Cyprinodontiformes
FamiljNothobranchiidae
SläkteAphyosemion
Vetenskapligt namn
§ Aphyosemion
AuktorMyers, 1924
Synonymer
Hona av Aphyosemion australe "gold"
Hona av Aphyosemion australe "gold"
Hitta fler artiklar om djur med

Aphyosemion är ett släkte bland de äggläggande tandkarparna som förekommer i Afrika. Många av dessa fiskar är populära akvariefiskar, och ges då samman med andra äggläggande tandkarpar ofta samlingsnamnet "killifiskar" eller "killis".

Utseende[redigera | redigera wikitext]

De har alla en slank kroppstyp, med cylindrisk form. Längden hos vuxna exemplar överstiger sällan 5–6 cm, men ett fåtal arter kan nå 12 cm. Som hos flertalet äggläggande tandkarpar är hanarna mycket färgglada, och det är hanarnas färgstarka fenor som givit upphov till släktnamnet. Det är sammansatt av de båda grekiska orden aphye ("liten fisk" eller "sardin") och semeion ("flagga" eller "vimpel"). Honorna är ofta någon centimeter mindre än hanarna, och oansenligt tecknade i ljust bruna eller grå nyanser. De har heller inte hanarnas vanligen ganska långt utdragna fenor.

Utbredningsområde[redigera | redigera wikitext]

Arter av Aphyosemion återfinns i Väst- och Centralafrika, från Elfenbenskusten till norra och centrala Kongofloden. I öst bildar Östafrikanska gravsänkesystemet gräns för utbredningsområdet.

Arter[redigera | redigera wikitext]

Tidigare omfattade släktet fler än 250 arter, men efter en omfattande revidering av taxonomin har ett stort antal arter slagits samman under samma taxon, eller införts i något av släktena Archiaphyosemion, Callopanchax, Epiplatys, Fundulopanchax, Nimbapanchax, Nothobranchius, Pronothobranchius och Scriptaphyosemion.[2] Det finns för närvarande 94 kända arter i släktet Aphyosemion:[3][4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]