Archibald Gracie IV

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Archibald Gracie IV
Archibald Gracie IV.
Född 17 januari 1859
Mobile, Alabama, USA
Död 4 december 1912 (53 år)
New York, New York, USA
Yrke/uppdrag Skribent, amatörhistoriker och fastighetsinvesterare
Maka Constance Schack

Överste Archibald Gracie IV, född 17 januari 1859, död 4 december 1912, var en amerikansk skribent, amatörhistoriker och fastighetsinvesterare, samt en av de överlevande vid Titanics förlisning i april 1912. Archibald Gracie överlevde katastrofen tack vare en uppochnervänd livbåt. Efter katastrofen skrev han en bok som har blivit känd, men han hann dö innan 1912 var slut. Gracie var son till Archibald Gracie III (1 december 1832 – 2 december 1864), en officer som hade utbildats vid West Point. Han stred på Amerikas konfedererade staters sida som general under amerikanska inbördeskriget, kämpade vid slaget vid Chickamauga och dog vid belägringen av Petersburg.

Titanic[redigera | redigera wikitext]

I början av 1912 reste Gracie till Europa under en kortare vistelse. På hemvägen till USA bokade han en biljett ombord på RMS Titanic. Gracie klev ombord på Titanic i Southampton 10 april 1912 och tilldelades första klass hytten C51.

När fartyget sjönk räddade sig Gracie genom att hänga fast på den uppochnervända livbåten "B". Vid gryningen var det möjligt för de som satt i livbåtar i närheten att se Gracie och de andra som hängde sig fast. Andrestyrman Charles Lightoller (som satt i samma livbåt som andretelegrafisten Harold Bride) använde sin visselpipa för att påkalla de andra livbåtarnas uppmärksamhet. Till slut nådde båtarna 4 och 12 fram och fick upp de överlevande ovanpå den uppochnervända båten. Gracie var då så trött att han inte kunde ta sig ombord själv utan fick dras ombord livbåt nummer 12, den sista att nå RMS Carpathia.

Gracie återvände till New York ombord Carpathia och började omedelbart skriva på en bok om sina upplevelser ombord Titanic och livbåt "B". Hans berättelse är en av de mest detaljerade beskrivningar av händelserna och Gracie spenderade månader åt att ta reda på vilka som var ombord på vilka livbåtar och när specifika händelser utspelade sig. Och även om hans bok innehåller vissa fel så är den fortfarande en värdefull källa till kunskap för forskare och historiker.

Archibald Gracie återhämtade sig aldrig fysiskt efter upplevelsen. Han dog av komplikationer av diabetes, mindre än åtta månader efter förlisningen. Han är begravd på Woodlawn kyrkogården i New York.

Han var så upptagen av ”Titanic”, sin upplevelser och forskning kring denna att hans sista ord ska ha varit: "We must get them all into the boats." Han hann inte färdigställa sin bok helt innan sin död, men boken kom trots allt ut 1913 under titeln The Truth about the Titanic. Boken har givits ut i flera upplagor och trycks fortfarande, senaste titeln är: Titanic: A Survivor's Story.

Som en av de mest kända överlevarna vid katastrofen så har Archibald Gracie blivit porträtterad i många av filmatiseringarna om förlisningen. Han spelades till exempel av James Dyrenforth i Titanics undergång 1958 och av Bernard Fox i Titanic 1997.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Sanningen om Titanic (The Truth about the Titanic), överste Archibald Gracie, Albert Bonniers förlag 1913, översättning av Walborg Hedberg

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]