Argo (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Argo
Genre Thriller
Regissör Ben Affleck
Producent Grant Heslov
Ben Affleck
George Clooney
Manus Chris Terrio
Baserad på The Master of Disguise av Antonio J. Mendez
The Great Escape av Joshuah Bearman
Skådespelare Ben Affleck
Bryan Cranston
Alan Arkin
John Goodman
Originalmusik Alexandre Desplat
Fotograf Rodrigo Prieto
Klippning William Goldenberg
Produktionsbolag GK Films
Smokehouse Pictures
Distribution Warner Bros.
Premiär 31 augusti 2012
Speltid 120 minuter[1]
Land USA
Språk Engelska
Persiska
Budget $44,5 miljoner[2]
Intäkter $232 324 128[2]
IMDb SFDb

Argo är en amerikansk thrillerfilm från 2012 i regi av Ben Affleck och med manus av Chris Terrio.[3]

Oscarsgalan 2013 utsågs Argo till "Bästa film"[4]; på Golden Globe-galan 2013 utsågs Argo till "Bästa film – drama", och Affleck fick där priset som "Bästa regissör".[5]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Argo är baserad på en verklig händelse och tar avstamp 4 november 1979 i Teheran där den iranska revolutionen pågår. När USA:s ambassad stormas lyckas sex amerikaner fly till den kanadensiska ambassaden och gömmer sig senare i ambassadörens residens. Men de iranska revolutionärerna är dem på spåren då upptäcker att de saknas bland gisslan. Barn sätts att sätta samman de personuppgifter med bilder som finns i papper som ambassadpersonal strimlat i en dokumentförstörare.

Amerikanska UD planerar med hjälp av CIA att genomföra en operation för att få ut de sex amerikanerna ur Iran. CIA anlitas som rådgivare med Jack O'Donnell (Bryan Cranston) och Tony Mendez (Affleck) med i planeringsmötena. Bland annat planeras att ta de sex till gränsen till Irak med hjälp av cyklar. CIA-agenten Tony Mendez lyckas övertyga CIA om en räddningsoperation där de sex ska låtsas att de ingår i ett kanadensiskt filmteam som varit på rekognoseringsresa för en sci-fi-film kallad Argo efter planeten där handlingen utspelas. Mendez får idén från filmen Slaget om apornas planet. Filmen iscensätts med hjälp av John Chambers (John Goodman) och producenten Lester Siegel (Alan Arkin). Mendez åker via Turkiet till Iran för att hämta amerikanerna och ge dem deras skapade kanadensiska identiteter och identitetshandlingar. Ham möter upp dem i den kanadensiska ambassadörens hem.

Efter två dagar ska aktionen starta men Mendez får meddelandet att den ställts in för att inte skapa konflikt med en planerad militär fritagning av gisslan på ambassaden. Men efter övervägande agerar Mendez. Hans chef O'Donnell måste nu återfå tillståndet att agera för att kunna få fram flygbiljetterna och i sista stund ges godkännandet av president Jimmy Carter. Grupper åker ut till flygplatsen som bevakas av det iranska revolutionsgardet. De klarar sig igenom en kontroll men vakterna får information om vilka de är kort efter att de lämnat kontrollen. De försöker stoppa flyget men planet hinner lyfta. När Swiss Air-planet meddelar att man lämnat iranskt luftrum andas de ut.

Roller[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Argo". British Board of Film Classification (BBFC). Retrieved September 18, 2012.
  2. ^ [a b] ”Argo (2012)”. Box Office Mojo. September 1, 2012. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=argo.htm. Läst April 27, 2013. 
  3. ^ ”Argo på SFDb”. Svensk filmdatabas. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=MOVIE&itemid=76252. Läst 10 januari 2013. 
  4. ^ ”The Nominees”. The Oscars. http://oscar.go.com/nominees. Läst 25 februari 2013. 
  5. ^ ”Här är de nominerade – och vinnarna”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article16064933.ab. Läst 14 januari 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]