Arkitekturfotografi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Arkitekturfotografi är en form av fotografi som dokumentererar byggnader och miljöer.

Det finns inom det klassiska arkitekturfotograferandet två olika skolor. Dels den amerikanska som arbetar mycket med vidvinkel, klar himmel och starka färger. Syftet är att få byggnaden att se större och dyrare/lyxigare ut. Sedan finns den europeiska skolan med bland andra Hans Christian Shink, som arbetar med mindre färg och mindre vidvinkel. Bilderna tas ofta när himlen är grå och syftet är mer dokumentärt än i den amerikanska varianten.

Vanligen sker fotograferingen med vidvinkelobjektiv med shift- eller tilt-möjlighet eller med storformatskameror.

Vi ser här Berliner Theater med något störtande linjer, dessa kan rätas ut med ett tiltobjektiv.

Det är vanligt att fotografen använder sig storformatskamera, då denna kameratyp har restitutionsmöjlighet som är större än med ett vanligt tilt/shift-objektiv. Dvs störtande linjer kan rätas ut samt skärpeplanet kan vinklas så att det följer motivet. Att restituera ett motiv kan också delvis göras med en förstoringsapparat i mörkrummet men det innebär ofta problem med skärpan. En del kraftfulla bildbehandlingprogram har denna möjlighet.

Arkad i snett perspektiv. Även i detta fall är restitution möjlig, men snedperspektiv uppfattas oftast inte lika störande.

Ett annat sätt att lösa detta är att backa och använda teleobjektiv från längre håll, eller fotografera från ett annat perspektiv. Det tråkiga med detta är att det ofta dyker upp störande detaljer, eller att placering av kameran längre bort i princip är omöjligt. Då brukar ett extremt vidvinkelobjektiv vara den bäst fungerande lösningen.

Till arkitekturfotografering hör också fotografering av interiörer.

Till arkitekturfotografering hör också interiörer.

Se även[redigera | redigera wikitext]