Art director

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Art Director, AD, är ett yrke inom reklam- medie- och underhållningsbranscherna. En art director hjälper till att leda en kreativ process och styr de visuella delarna av det som skapas. En art director är visuellt och kommunikativt ansvarig och arbetar i reklambranschen ofta i nära samarbete med en creative director och en eller flera originalare eller grafiska formgivare. En sådan AD jobbar ofta tillsammans med en copywriter, reprograf, fotograf, projektledare och en creative director. Andra vanliga yrkeskategorier som en art director leder eller samarbetar med inkluderar webbdesigners, illustratörer och programmerare.

Definition och olika betydelser[redigera | redigera wikitext]

Till skillnad från en creative director, som står för den praktiska och strategiska kreativiteten, står en art director för den estetiska kreativiteten.

Begreppet art director är ibland synonymt med grafisk formgivare men betecknar i andra sammanhang en person som främst leder andra grafiska formgivare.

Inom anime används ofta på engelska begreppet art director som en översättning av japanskans bijutsu kantokui (美術監督). Denna yrkesrollen har mer betydelsen av scenograf, det vill säga den som är ansvarig för uppbyggnaden av filmens bakgrunder.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Midori-ko at Ottawa". Pelleas.net, 2010-09-18. Läst 23 december 2013. (engelska)