Ascer (ärkebiskop)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ärkebiskop Ascer
Kyrka Katolska kyrkan

Stift biskop, Lunds stift
Period 1089–1104
Företrädare Ricwald

Stift ärkebiskop, Lunds stift
Period 1104–1137
Efterträdare Eskil

Biskopsvigd 18 november 1089
Död 5 maj 1137

Ascer (Asser, Adser, Asger), död 5 maj 1137, var Lunds förste ärkebiskop.

Ascer var son till stormannen Torkild från Jylland, oftast kallad Sven Torgunnason. Torkilds syster Bodil var Erik Ejegods drottning. Ascer var således släkt med det danska kungahuset. Den 18 november 1089 vigdes han till biskop i Lunds stift. När Erik Ejegod 1103 drog på pilgrimsfärd, blev han riksföreståndare tillsammans med Eriks son Harald Kesja. Ett av målen med Eriks färd till Rom var att förmå påven att godkänna Danmarks önskemål att slippa vara beroende av ärkebiskopen i Hamburg-Bremen.

Detta lyckades, och omkring år 1104 sände Paschalis II en påvlig legat, som överlämnade ett pallium åt biskop Ascer såsom tecken på hans nya värdighet som Nordens förste ärkebiskop. Ascer började uppföra Lunds domkyrka och kunde 1123 inviga kryptan. Hans övriga ämbetsåtgärder är föga kända. Efter mordet på Knut Lavard 1131 blev han vid hög ålder inblandad i de våldsamma striderna om tronföljden. Först ställde han sig på kung Nils sida, men slöt sig sedan till Erik Emune. Han bidrog genom sitt uppträdande väsentligt till Eriks seger vid Fotevik 1134. Samma år lyckades han eller hans brorson och domprost, Eskil, avstyra det angrepp som ärkebiskopen av Hamburg-Bremen gjorde mot Lund som ärkestift. Ascer skildras som en from och kunnig man, men utan politisk begåvning. Han hamnar därför i skuggan av sina efterträdare biskop Eskil och Absalon Hvide.

En bror till Ascer var biskop Sven i Viborg. En annan bror, Kristian, var far till Eskil, Ascers efterträdare, och farfar till historieskrivaren Svend Aageson.

Referenser[redigera | redigera wikitext]