Atlantkabel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Atlantkabelsträcka från 1858

Med atlantkabel eller TAT (Trans Atlantic Telephoncabel) avses en sjökabel för telekommunikation lagd över Atlanten. Ofta menar man med atlantkabeln den första transatlantkabeln som lades 1866 mellan Irland och New Foundland som var avsedd för telegraftrafik.

Tidigare hade det gjorts flera försök att lägga kablar över Atlanten för telegrafi; den första lades av Cyrus West Field 1857 - 1858 och fungerade i tre veckor innan det blev fel på isoleringen och kabeln blev obrukbar. Bättre gick det då för den kabel som las ut 1865 - 1866, då han gjorde ett nytt försök med hjälp av världens då största ångfartyg, Great Eastern. Samma år, 1866, reparerades också en annan kabel som lagts ut året innan, så detta år blev genombrottet för transatlantisk telekommunikation via telegrafen.

Det höga motståndet i kabeln försvagar telesignalen kraftigt. Först på 1950-talet fanns sjökablar med inbyggda förstärkare och då blev det möjlig att överbrygga längre avstånd för telefontrafik. Innan dess var man hänvisad till radiolänk. 1956 lades den första transatlantiska sjökabeln för telefonkommunikation som kallades TAT-1 och 1959 följde TAT-2.

Den första transatlantiska fiberoptiska kabeln (TAT-8) lade man ut 1988 och den hade då en kapacitet på 40 000 samtal samtidigt. Sedan mitten av 1990-talet har fiberoptiska sjökablar nästan helt tagit över. Den senaste atlantkabeln (TAT-14) installerades år 2000, den har en kapacitet på 64 × 10 Gbit/s.

På valutamarknaden kallas valutaparet GBP/USD för "kabel" eller "cable" då handeln ursprungligen skedde via telegrafkabeln.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]