Atlashallen, Stockholm

Atlashallen var en byggnad i kvarteret Kolven vid Atlasmuren 1 i Vasastan, Stockholm. Byggnaden uppfördes 1929-30 och revs på 1970-talet.

Atlashallen med sitt välvda tak och texten "Motorami" syns på en bild från 1953 bakom Sankt Eriksbron och framför Bonnierhuset. Till höger visas ett foto från 2010 med dagens kontorshus i röda tegelfasader, där Atlashallen tidigare fanns. Atlashallen med sitt välvda tak och texten "Motorami" syns på en bild från 1953 bakom Sankt Eriksbron och framför Bonnierhuset. Till höger visas ett foto från 2010 med dagens kontorshus i röda tegelfasader, där Atlashallen tidigare fanns.
Atlashallen med sitt välvda tak och texten "Motorami" syns på en bild från 1953 bakom Sankt Eriksbron och framför Bonnierhuset. Till höger visas ett foto från 2010 med dagens kontorshus i röda tegelfasader, där Atlashallen tidigare fanns.

Atlashallen var en kombinerad hallbyggnad för tennis, verkstad och garage. Anläggningen uppfördes i samband med att det gamla industriområdet (se Atlasområdet) revs för att bereda plats för nya bostäder i slutet av 1920-talet. Hallen uppfördes åren 1929-1930 på den smala tomten mellan Atlasmuren och järnvägen. Byggmästaren var Gösta Videgård och ritningarna utfördes av Höög & Morssing. De gav byggnaden ljusputsade fasader och ett välvt tak.

Byggnaden är den enda av 1920-talsbebyggelsen i Atlasområdet som rivits. Källaren är dock kvar; den nuvarande kontorsbyggnaden uppfördes nämligen ovanpå Atlashallens källare.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]