Atmosfärisk friktion

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
När rymdfärjan återvänder till Jorden bildas mycket atmosfärisk friktion. Därav behövs de svarta värmeplattorna på undersidan av rymdfärjan.

Atmosfärisk friktion är friktionen mellan en atmosfärs gas och det föremål som färdas genom atmosfären. Denna friktion blir oftast mycket hög och en viktig faktor att ta med i beräkningar inför ett inträde till planeten atmosfären finns omkring. Värmen som bildas av friktionen är orsaken till att alla rymdfarkoster behöver någon form av värmesköld för att inte brinna upp vid återinträdet till Jorden.

Kring jorden kan den atmosfäriska friktionen också visa sig på så hög höjd som 400 km. Detta beror på att luftmolekyler sliter sig loss från atmosfären. Även dessa molekyler medför ett visst motstånd. Ett exempel på den här typen av atmosfärisk friktion är att Internationella rymdstationen regelbundet måste få sin bana justerad för att inte förlora så mycket fart att den faller genom atmosfären och brinner upp.

Den atmosfäriska friktionen gör att meteorer blir så varma att de förångas. Utan atmosfär (och därmed atmosfärens friktion) skulle jorden ha drabbats av betydligt fler meteoritnedslag och skulle därmed se ut ungefär som en större version av månen.

Se även[redigera | redigera wikitext]