Australisk vitprickig manet

Från Wikipedia
Australisk vitprickig manet
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamNässeldjur
Cnidaria
KlassManeter
Scyphozoa
OrdningLungmaneter
Rhizostomae
FamiljMastigiidae
SläktePhyllorhiza
ArtAustralisk vitprickig manet
P. punctata
Vetenskapligt namn
§ Phyllorhiza punctata
AuktorLendenfeld, 1884
Hitta fler artiklar om djur med

Australisk vitprickig manet (Phyllorhiza punctata) är en manet som ursprungligen hör hemma i sydvästra Stilla havet, i vattnen omkring Australien, men som har spridits med ballastvatten eller som fastsittande polyp på fartygsskrov även till andra delar av världen, bland annat Mexikanska golfen. Maneten kan nå en storlek på i genomsnitt 45–50 centimeter (mätt över klockan). Dess föda är olika zooplankton och den har ofta även zooxantheller (fotosyntetiserade alger) i sina vävnader som bidrar med näringsämnen.

I vissa områden utanför sitt naturliga utbredningsområde kan maneterna sakna zooxantheller. Detta förekommer exempelvis i Mexikanska golfen, där dessa maneter dessutom blir ovanligt stora jämfört med andra populationer, upp till omkring 65 centimeter i diameter.[1]

Giftet i nässelcellerna är svagt och maneten anses inte utgöra något hot mot människor. Däremot kan den vara till skada för fisket i områden där den införts, eftersom ägg och larver av fisk och kräftdjur är en del av dess föda.

Bilder och video[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Universeum (PDF med avdelningsbeskrivning Akvariehallen).

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]