Autogiro (betalningssätt)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Autogiro är ett sätt att sköta betalningar automatiskt genom överföring på förfallodagen från ett bankkonto.

Kontoinnehavaren ger ett företag eller en organisation rätt att ta ut pengar från kontot. Denna rätt får företaget eller organisationen genom att kontoinnehavaren undertecknar ett avtal om autogiro. Om avtalet inte stipulerar annat, så upphör avtalet genom uppsägning till motparten.

Fördelar är högre bekvämlighet, minskad risk för missade förfallodagar och att kunden slipper betala eventuella faktureringsavgifter eller andra administrativa avgifter som många företag tar ut för betalningar via faktura.

Som alternativ till autogiro erbjuder många företag e-faktura. Skillnaden mellan autogiro och e-faktura är att vid e-faktura kan kunden läsa en specificerad faktura och får sedan godkänna betalningen, medan för autogiro dras beloppet automatiskt utan specifikation (det brukar gå att få en specifikation på leverantörens hemsida). Det går dock att automatiskt godkänna e-fakturor.

Från 2014 ska enligt EU-regler autogiro fungera mellan EU-länder, men bara för valutan euro.[1]


Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 260/2012 av den 14 mars 2012 om antagande av tekniska och affärsmässiga krav för betalningar och autogireringar i euro och om ändring av förordning (EG) nr 924/2009”. EUT L 94, 30.3.2012, s. 22-37. EUR-Lex. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:32012R0260.