Autogiro (betalningssätt)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Autogiro är ett sätt att sköta betalningar automatiskt genom överföring på förfallodagen från ett bankkonto.

Kontoinnehavaren ger ett företag eller en organisation rätt att ta ut pengar från kontot. Denna rätt får företaget eller organisationen genom att kontoinnehavaren undertecknar ett avtal om autogiro. Om avtalet inte stipulerar annat, så upphör avtalet genom uppsägning till motparten. Avtalet mellan parterna kallas "Medgivande" och anmälan om medgivande till Autogiro kan göras via Medgivande via Internetbank, Medgivande via Hemsida eller medgivande på papper. Det spelar ingen roll om kunderna är privatpersoner eller företag.


Fördelar[redigera | redigera wikitext]

Autogiro har sina fördelarna både för företag och privatpersoner. Det är en "bekväm" tjänst t.ex. genom att de långa sifferrader behöver inte fyllas i mer än en gång, minskad risk för missade förfallodagar och att kunden slipper betala eventuella faktureringsavgifter eller andra administrativa avgifter som många företag tar ut för betalningar via faktura. För företagen innebär det en förenklad likviditetsplanering eftersom betalningarna utförs automatiskt på förfallodagen och möjlighet till automatiserad avprickning i kundreskontra. Tjänsten är helt elektronisk. Företag skickar sina betalningar och medgivanden via fil i sitt affärssystem och skickar till Bankgirot. Betalningsmottagaren kan själv styra periodicitet.

Som privatperson kan du koppla räkningar som kommer regelbundet till autogiro. Det kan t.ex. vara för betalning av månadshyran, prenumerationer, telefon, bredband, tv, el och vatten, försäkringar och bensin.

Automatiskt autogiro i form av e-faktura[redigera | redigera wikitext]

Som alternativ till autogiro erbjuder många företag e-faktura. Skillnaden mellan autogiro och e-faktura är att vid e-faktura kan kunden läsa en specificerad faktura och får sedan godkänna betalningen, medan för autogiro dras beloppet automatiskt utan specifikation (det brukar gå att få en specifikation på leverantörens hemsida). Det går dock att automatiskt godkänna e-fakturor.


Från 2014 ska enligt EU-regler autogiro fungera mellan EU-länder, men bara för valutan euro, enligt principerna för Gemensamma eurobetalningsområdet.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 260/2012 av den 14 mars 2012 om antagande av tekniska och affärsmässiga krav för betalningar och autogireringar i euro och om ändring av förordning (EG) nr 924/2009”. EUT L 94, 30.3.2012, s. 22-37. EUR-Lex. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:32012R0260.