Avsked (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Avsked
(おくりびと Okuribito)
Regissör Yōjirō Takita
Manus Kundo Koyama
Skådespelare Masahiro Motoki
Ryoko Hirosue
Tsutomu Yamazaki
Kimiko Yo
Kazuko Yoshiyuki
Takashi Sasano
Originalmusik Joe Hisaishi
Fotograf Takeshi Hamada
Distribution Shochiku
Premiär 2008
Speltid 131 min
Land Japan
Språk japanska
IMDb

Avsked ( おくりびと Okuribito) är en japansk film från 2008, regisserad av Yōjirō Takita. Den belönades med en Oscar i kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Cellisten Daigo Kobayashi förlorar sitt arbete i en orkester och flyttar tillbaka till sin hemstad. Han börjar arbeta på en begravningsbyrå, men vill inte berätta det för sin fru eftersom jobbet anses tabu i Japan. Hon upptäcker det och lämnar honom. Hon återkommer och berättar att hon är gravid och förväntar sig att ha ska sluta på begravningbyrån, men det vill han inte göra. Hans väns mor, som drev det lokala badhuset, avlider och han tar hand om hennes kvarlevor inför sin vän och sin hustru. Det blir en så vacker ceremoni att de får förståelse för hans arbete.

Slutscener[redigera | redigera wikitext]

Senare får han veta att hans far, som han inte haft någon kontakt med, också har avlidit. Begravningsentreprenörerna behandlar fadern på ett oceremoniellt vis och Daigos fru Mika förklarar med stolthet att hennes make arbetar i den branschen. Han tar själv hand om faderns kvarlevor och finner i hans hand det sista årliga stenbrev, som han givit fadern som liten i utbyte mot faderns stora sten. Minnen sköljer över honom och han trycker det släta stenbrevet mot Mikas gravida mage.

Rollista[redigera | redigera wikitext]