Axis AB

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Axis Communications)
Hoppa till: navigering, sök
Axis Aktiebolag
Axis network webcam.jpg
Nätverkskamera från Axis AB.
Org.nr 556241-1065
Typ Publikt aktiebolag
OMXAXIS
Huvudkontor Sverige Lund, Sverige
Nyckelpersoner B. Roland Vejdemo
Styrelseordförande
Ray M. Mauritsson
Vd
Bransch Informationsteknologi
Produkter Nätverksvideo
Historia
Grundat 1984
Ekonomi
Omsättning 5 450 miljarder SEK
Rörelseresultat 715,4 miljoner SEK
Vinst efter skatt 539,3 miljoner SEK
Tillgångar 2 206,7 miljarder SEK
Övrigt
Slogan Intelligent security solutions from the world leader.
Webbplats Axis.com
Fotnoter Siffror från 2014 års bokslut[1].

Axis Communications AB, noterat på Stockholmsbörsen, är en svensk tillverkare av nätverkskameror för användning inom området fysisk säkerhet och videoövervakning[2]. Företaget är verksamt inom marknadssegmenten transport, infrastruktur, handel, bankväsende, utbildning,stat och kommun samt industri [3][4].

Axis Communications startade ursprungligen som ett IT-företag som sålde utskriftsservrar [3][5]. Företaget utnyttjade därefter sina kunskaper inom nätverk och inbyggda datorsystem för utveckling av nätverkskameror för säkerhetssektorn [3]. De flesta av företagets produkter innehåller en inbyggd dator med flash-minne och kör en anpassad version av Linux [4]. Ett av de viktigaste teknikgenombrotten var utvecklingen av JFFS, vilket förlängde livslängden på utrustningens flash-minne [6][7].

Axis Communications utvecklade tidigt en indirekt säljmodell som utgör en av företagets hörnstenar [5][8][9]. All försäljning sker genom partners som idag innefattas av ett globalt nätverk [5][8][9].

Axis hade 1941 anställda under fjärde kvartalet 2014[10], varav mer än hälften på huvudkontoret i Lund.

19 januari 2011 blev Axis utsedda till 2010 års börsbolag av Veckans Affärer.

Den 10 februari 2015 lade Canon ett bud på Axis för 340 kronor per aktie, sammanlagt runt 23,6 miljarder kronor. Budet innebär en premie på 49,8% jämfört med aktiens stängningskurs på 226:90 kronor den 9 februari. För att budet ska gå igenom måste Canon få köpa minst 90% av aktierna i Axis.[11]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Axis Communications grundades 1984 av Martin Gren, Mikael Karlsson och Keith Bloodworth i Lund[8]. Företaget utvecklade och marknadsförde protokollkonverterare och skrivargränssnitt för användning av persondatorskrivare i miljöer med IBM:s stordatorer och minidatorer[12]. I slutet av 80-talet öppnade Axis Communications sitt första USA-baserade säljkontor i Boston, Massachusetts, och började under 90-talets inledande år att skifta fokus från IBM-stordatorer mot nätverk och TCP/IP-protokoll [12][13].

Expansion[redigera | redigera wikitext]

1991 lanserade Axis Communications en utskriftsserver för flera protokoll med stöd för både TCP/IP och NetWare. 1995 lanserade företaget AXIS 850: en filserveroberoende cd-rom-server för Ethernet-nätverk med stöd både för TCP/IP (NFS) och Windows (SMB). 1995 hade Axis Communications öppnat säljkontor i Hongkong, Singapore och Tokyo.[14]

Fokus på nätverkskameror[redigera | redigera wikitext]

1996 lanserade Axis Communications AXIS 200: branschens första nätverkskamera.[5] Den åtföljdes 1999 av AXIS 2100: företagets första volymprodukt med ett inbyggt Linux-system.[14] 2004 lanserades AXIS 206, branschens minsta nätverkskamera vid denna tidpunkt.[14][15]

Grundande av organisation för branschstandarder[redigera | redigera wikitext]

2008 tillkännagav Axis Communications i samverkan med Bosch och Sony att företagen gemensamt avsåg att standardisera gränssnittet för nätverksvideoprodukter och bilda en ny organisation för branschstandarder med namnet ONVIF (Open Network Video Interface Forum)[16]. Axis Communications lanserade 2009 sin första produkt med ONVIF-stöd: AXIS P3301.[17] 2011 fanns det fler än 600 ONVIF-kompatibla produkter på marknaden.[18]

Nutid[redigera | redigera wikitext]

Axis Communications har kontor i över 40 länder, och drygt 1 900 anställda.[19][20] Enligt en rapport 2013 av marknadsanalysinstitutet IHS Research är Axis Communications global marknadsledare på nätverkskamera- och video encoder-marknaden [21]. Exempel på installationer är Frihetsgudinnan, Stockholms Lokaltrafik (SL), Moskvas tunnelbana och Madrids bussar. [22][23][24][25]

Teknik[redigera | redigera wikitext]

Nätverkskameror[redigera | redigera wikitext]

Axis Communications utvecklar och marknadsför nätverkskameror för många olika områden [26]. Produkterna inkluderar PTZ-kameror, vandalskyddade kameror, värmekameror, utomhuskameror, HDTV, trådlösa kameror, rörelsedetekteringskameror och progressive scan-kameror. I januari 2010 lanserade företaget branschens första nätverksanslutna värmekamera, AXIS Q1910 [27], och i december 2008 lanserades branschens första HDTV-nätverkskamera: AXIS Q1755 [28].

P-Iris[redigera | redigera wikitext]

P-Iris (Precise Iris Control) är en typ av objektiv för nätverkskameror som i kombination med en speciell programvara inbyggd i kameran reglerar objektivets bländaröppning med hjälp av en stegmotor, vilket ger bättre kontrast, skärpa, upplösning och skärpedjup [29][30][31]. P-Iris ger en jämn, hög bildkvalitet genom att en optimal bländaröppning kontinuerligt ställs in [32][33]. Med en optimal bländaröppning (f-tal) ger objektivet maximal bildkvalitet med minsta möjliga optiska avvikelser [32]. P-Iris har utvecklats av Axis Communications i samarbete med den japanske objektivkonstruktören Kowa [34][35].

Om bländaröppningen är för liten i starkt ljus uppstår diffraktion i bilden [36][34]. P-Iris används för högupplösnings- och HDTV-nätverkskameror för att motverka en del av de adderade defekter som genereras till följd av de mycket små pixlarna i kamerans sensor [34][35]. Högupplösnings- och HDTV‑nätverkskameror använder en sensor med 1 miljon pixlar eller mer, vilket är betydligt mer än vad nätverkskameror med standardupplösning har [31]. En mindre pixel har mindre yta, och kan därför inte absorbera lika mycket ljus som en större pixel [36][31]. Detta gör det nödvändigt att exakt kunna justera den ljusmängd som faller på sensorn i en högupplösnings- eller HDTV-nätverkskamera [31][37]. Den första kameran med P-Iris-teknik var Axis Communications nätverkskamera AXIS P1346 [29][31][38] .

Korridorformat[redigera | redigera wikitext]

Korridorformat är ett videoövervakningsformat för HDTV-nätverkskameror som fullt ut kan utnyttja 16:9-bildförhållandet vid övervakning av smala utrymmen såsom trappor, entréer, gångar eller tunnlar [39][40]. Vid användning av det normala – liggande – videoformatet vid övervakning av smala utrymmen utnyttjas inte HDTV-nätverkskamerans fulla upplösning eftersom stora delar av bilden är överflödiga [41]. Med tekniken för korridorformat ändras 16:9-förhållandet till 9:16, samtidigt som HDTV-standarder såsom full bildfrekvens och upplösning bibehålls [42]. Vid montering av kameran vänds den antingen 90 grader, eller så roteras det treaxliga objektivet 90 grader [43]. Därefter roteras videobilden 90 grader åt motsatt håll av kamerans inbyggda programvara [42]. Korridorformatet kan utnyttjas av programvaruutvecklare via ett öppet API [44].

Lightfinder[redigera | redigera wikitext]

Lightfinder är en teknik som gör att nätverkskameror kan registrera detaljrika bilder i färg i dåligt ljus och under mycket mörka förhållanden jämfört med konventionell dag-/natteknik för enbart svartvita bilder [3][45][46][47][48]. Lightfinder består av en högpresterande, ljuskänslig CMOS-bildsensor, ett optimerat objektiv och en anpassad ASIC-krets som kör en programvara särskilt utvecklad för bildbehandling [49]. Den goda bildkvaliteten som fås i nästan totalt mörker möjliggörs av algoritmer som är speciellt anpassade till objektivets och bildsensorns egenskaper [50]. Lightfinder-tekniken gör det möjligt att identifiera människor eller fordon i krävande videoövervakningsmiljöer såsom byggarbetsplatser eller parkeringsplatser [51][48]. Oftast behöver inte längre infraröd-teknik utnyttjas [46][48]. Den första kameran med Lightfinder-teknik var Axis Communications nätverkskamera AXIS Q1602 [46][52]

Videokodare[redigera | redigera wikitext]

Axis Communications utvecklar och marknadsför videokodare som gör det möjligt att konvertera video från analoga system till digitalt format för IP-nätverk [21][53]. Dessa är baserade på videokomprimerings‑formatet H.264 som kräver mindre bandbredd och lagringsutrymme med bibehållen bildkvalitet [54][55]. Företaget marknadsför 1-ports, 4-portars, 6-portars och 16-portars videokodare samt racklösningar för stora installationer [56][57][58][59][60].

Programvara för videohantering[redigera | redigera wikitext]

Axis Communications marknadsför en programvara för videohantering under namnet AXIS Camera Station [61]. Programvaran har funktioner för fjärrbaserad videoövervakning, inspelning och händelsehantering [61][62]. Via API kan programvaran integreras med andra system såsom detaljhandel och passagekontroll [61].

Programvara för videoanalys[redigera | redigera wikitext]

Via ett öppet API, Axis Camera Application Platform, kan tredjeparter utveckla applikationer som kan laddas ned och installeras i Axis produkter [63]. Detta gör det möjligt för programutvecklare att erbjuda videoanalys-applikationer för Axis nätverkskameror med funktioner för exempelvis identifiering, räkning, detektering och spårning [63]

Fysisk passagekontroll[redigera | redigera wikitext]

Axis Communications började i slutet av 2013 att erbjuda lösningar för fysisk passagekontroll [64][65][66]. Företagets första produkt var AXIS A1001 för nätverksbaserad dörrkontroll [67][68]. Det hade ett öppet gränssnitt för integration med andra IP-baserade säkerhetssystemkomponenter och tredjepartsprogramvaror [69]. Den nätverksbaserade dörrkontrollen AXIS A1001 var marknadens första ONVIF-kompatibla lösning för fysisk passagekontroll [70][71].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ http://www.axis.com/sv/documentation/corporate/reports/2014/q4_sv.pdf
 2. ^ ”Aktiespararna”. http://www.aktiespararna.se/Artikelarkiv/Analyser/2011/februari/Hitta-kursvinnare-Kop-Axis/?lb=no&kampanj=pop-up-nej-tack. Läst 20150212. 
 3. ^ [a b c d] Tomas Augustsson (20130415). ”Kameror tänder hopp för Axis”. SvD Näringsliv. http://www.svd.se/naringsliv/branscher/teknik-och-telekom/kameror-tander-hopp-for-axis_8085622.svd. 
 4. ^ [a b] Charlotta von Schultz (20070531). ”Axis räknar kunder direkt i kameran”. Ny Teknik. http://archive.today/rGNpT. 
 5. ^ [a b c d] Lars-Anders Karlberg (20130205). ”Axiskamerans skapare bäst i världen”. Elektroniktidningen. http://www.etn.se/index.php?option=com_content&view=article&id=57116. 
 6. ^ Woodhouse, David. JFFS : The Journalling Flash File System. Red Hat, Inc. ISBN 10-1-1-128-6156 
 7. ^ Yaghmour, Karim (2003). Building Embedded Linux Systems. Sebastopol, CA: O'Reilly Media. Sid. p.90. ISBN 0-596-52968-6. http://books.google.de/books?id=xnFdWfJAK9wC&lpg=PT122&dq=%22axis%20communications%22&pg=PT113#v=onepage&q&f=false 
 8. ^ [a b c] Kajsa Herner. ”Handelskammaren: Vilda idéer blir innovationer”. http://www.handelskammaren.com/press/sydsvenskt-naeringsliv/axis-vilda-ideer-blir-innovationer/. Läst 20150212. 
 9. ^ [a b] Per Eriksson. ”Jättemarknad väntar Axis”. Computer Sweden. http://extreme.idg.se/1.189153/jattemarknad-vantar-axis. Läst 20150212. 
 10. ^ Mattias Malmqvist (20150210). ”Axis börsrusar efter monsterbud”. Computer Sweden. http://computersweden.idg.se/2.2683/1.608238/axis-borsrusar-efter-monsterbud?queryText=Axis. 
 11. ^ Canon storbudar på Axis, Dagens Industri, 2014-02-10
 12. ^ [a b] ”Axis celebrates 25 years in the network business.”. November 2009. http://www.securitysa.com/article.aspx?pklarticleid=5860. 
 13. ^ Pernilla Janneson (20070903). ”Dollarn är deras nya valuta”. http://it24.idg.se/2.2275/1.118924. 
 14. ^ [a b c] ”Axis hemsida - milestones i Axis historia”. http://www.axis.com/25years/milestones.htm. Läst 16 februari 2015. 
 15. ^ Dave Mitchell (23 november 2004). ”Axis 206W Wireless Network Camera review”. PC Pro. http://www.pcpro.co.uk/reviews/ip-cameras/66249/axis-206w-wireless-network-camera. 
 16. ^ Onvif publicerar testverktyg för interoperabilitet”. Securityuser.com. 27 maj 2009. http://www.securityworldhotel.com/se/Nyheter/Produktnyheter/onvif-publicerar-testverktyg-for-interoperabilitet#.VOJZH3bD4Zs. 
 17. ^ [http://www.axis.com/corporate/press/industry_news/article.php?article=090921_onvif.htm ”Axis pressmeddelande: Axis announces its first product with ONVIF support”]. http://www.axis.com/corporate/press/industry_news/article.php?article=090921_onvif.htm. Läst 16 februari 2015. 
 18. ^ Over 600 ONVIF Conformant Products available now”. GIT Security. 25 januari 2011. http://www.git-security.com/news/over-600-onvif-conformant-products-available-now. 
 19. ^ ”Axis: Om Axis”. http://www.axis.com/sv/corporate/index.htm. Läst 16 februari 2015. 
 20. ^ ”Axis Bokslutskommuniké januari - december 2014”. 30 januari 2015. http://www.axis.com/sv/corporate/press/releases/viewstory.php?case_id=3771. Läst 16 februari 2015. 
 21. ^ [a b] Lotta Eriksson (18 juni 2014). ”Axis fortsatt marknadsledare inom nätverksvideo”. Skydd & Säkerhet. http://skyddosakerhet.se/nyheter/axis-fortsatt-marknadsledare-inom-natverksvideo/. 
 22. ^ Axis tar bussen i Madrid”. IT24. 22 mars 2010. http://it24.idg.se/2.2275/1.304471/axis-tar-bussen-i-madrid. 
 23. ^ Magnus Bernet (9 februari 2007). ”Axis: Får order från Moskvas tunnelbana”. Affärsvärlden (Nyhetsbyrån Ticker). http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article2682201.ece. 
 24. ^ Axis nätverkskameror installeras i SL-bussar i Stockholm”. SecurityUser. 28 juni 2006. http://www.securityuser.com/se/Company_news.asp?newsID=776&nyhetTyp=1&VerksamhetID=22. 
 25. ^ Erik Bergin (5 juli 2014). ”Svenska kameror vakar över frihetsgudinnan”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/naringsliv/svenska-kameror-vakar-over-frihetsgudinnan_3688660.svd. 
 26. ^ Henrik Öhlin (20130618). ”IHS spår nätverksvideo 50 % av kameramarknad 2014”. SIX News. http://www.euroinvestor.se/nyheter/2013/06/18/axis-ihs-spaar-natverksvideo-50-pct-av-kameramarknad-2014/12376567. 
 27. ^ Dave Mitchell (20100406). ”Axis Q1910 Thermal Network Camera review”. PC Pro. http://www.pcpro.co.uk/reviews/ip-cameras/357007/axis-q1910-thermal-network-camera. 
 28. ^ Mats Levan (20081205). ”Ny nätverkskamera filmar högupplöst”. Ny Teknik. http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article257711.ece. 
 29. ^ [a b] Ny HDTV-nätverkskamera med iris-kontroll”. Security User. 20090618. http://www.securityuser.com/se/Company_news.asp?newsID=2413&nyhetTyp=1&VerksamhetID=22. 
 30. ^ Nathan Eddy (20100329). ”Axis Communications Releases Surveillance Tools”. eWeek. http://www.eweek.com/c/a/Midmarket/Axis-Communications-Releases-Surveillance-Tools-184362. 
 31. ^ [a b c d e] Iris Control”. Professional Security Magazine Online. 20090520. http://www.professionalsecurity.co.uk/news/news-archive/iris-control. 
 32. ^ [a b] The Outsiders: New Axis P1347-E”. Security Electronics & Networks. 20101213. http://www.securityelectronicsandnetworks.com/articles/2010/12/13/outsiders-new-axis-p1347-e. 
 33. ^ P-Iris: Improved Image Quality”. Security Magazine. 20100715. http://www.securitymagazine.com/articles/81148-p-iris-improved-image-quality-1. 
 34. ^ [a b c] Derek Rice (Jan 2011). ”Fix It & Forget It”. SDM Magazine. http://digital.bnpmedia.com/display_article.php?id=591021. 
 35. ^ [a b] Precise Iris Control — Joint development Kowa and Axis Communications”. GIT Security. 20100319. http://www.git-security.com/products/security/precise-iris-control. 
 36. ^ [a b] Bengt Luthman (20140815). ”Diffraktion – skärpedjupets fiende”. Kamera&Bild. http://www.kamerabild.se/fotoskolor/vi-f-rklarar/vi-f-rklarar-diffraktion-sk-rpedjupets-fiende. 
 37. ^ Benros Emata (20110130). ”Testing: P-Iris Lens Performance”. IPVM. http://ipvm.com/report/p-iris_lens_test. 
 38. ^ Axis and Kowa introduce precise iris control”. Government Security News. 20090515. http://www.gsnmagazine.com/article/18575/axis_and_kowa_introduce_precise_iris_control. 
 39. ^ CS Staff (20101030). ”Video Surveillance, Interoperability and Access Control Solutions Highlighted at ASIS”. Campus Safety. http://www.campussafetymagazine.com/article/Video-Surveillance-Interoperability-and-Access-Control-Solutions-Highlighte. 
 40. ^ Aimetis Symphony First VMS with Analytics to Support Axis' Corridor Format”. Security Today. 20110124. http://security-today.com/articles/2011/01/24/aimetis-symphony-video-analytics-first-to-supports-axis-communications-corridor-format.aspx. 
 41. ^ Axis broadens Surveillance Horizons”. GIT Security. 20101109. http://www.git-security.com/news/axis-broadens-surveillance-horizons. 
 42. ^ [a b] A Cowboy Boot Full of New Technology Spotlighted at ASIS Exhibits”. Security Magazine. 20101013. http://www.securitymagazine.com/articles/81158. 
 43. ^ Axis Unveils Corridor Format”. Security Today. 20101013. http://security-today.com/articles/2010/10/13/axis-unveils-corridor-format.aspx. 
 44. ^ First video analytics software to support Axis Corridor Format”. Security World Hotel. 20110122. http://www.securityworldhotel.com/uk/News/Product-News/first-video-analytics-software-to-support-axis-corridor-format#.VOYY7fmG89Y. 
 45. ^ Ola Nilsson (20130103). ”Axis i kapp tungviktarna”. Sydsvenskan. http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/axis-i-kapp-tungviktarna/. 
 46. ^ [a b c] Axis Introduces Camera Based On Lightfinder Technology”. Security Today. 20110519. http://security-today.com/articles/2011/05/19/axis-lightfinder-technology.aspx. 
 47. ^ John Honovich (20110525). ”Axis Lightfinder / Q1602 Examined”. IP Video Market Info. http://ipvm.com/updates/940. 
 48. ^ [a b c] Lightfinder identifies colors in darkness”. Euro Security. 20110518. http://www.eurosecglobal.de/axis-communications-lightfinder-identifies-colors-in-darkness.html. 
 49. ^ Anthony Incovarti (20111004). ”Color Video: Changing Transportation Security at Night”. Mass Transit Magazine. http://www.masstransitmag.com/article/10344977/color-video-changing-transportation-security-at-night. 
 50. ^ Stephen Withers (20110802). ”What's ahead for the surveillance camera market?”. IT Wire. http://www.itwire.com/business-it-news/security/48870-whats-ahead-for-the-surveillance-camera-market. 
 51. ^ "Marknadens mest ljuskänsliga kamera"”. Security User. 20110523. http://www.securityuser.com/se/news_archive_.asp?nav=23&newsType=2&newsID=3690&area=0&search_text=&newsYear=0. 
 52. ^ Andrew Seldon (July 2011). ”IFSEC UK review July 2011”. Security Solutions Magazine. http://www.securitysa.com/article.aspx?pklarticleid=6919. 
 53. ^ Anne Vazquez (20140422). ”AXIS T8646 PoE+ over Coax Blade from Axis Communications”. Today's Facility Manager. http://facilityexecutive.com/2014/04/new-product-flash-axis-t8646-poe-coax-blade-axis-communications/. 
 54. ^ Tom Coyne (June 2011). ”Axis launches new video encoders for a cost effective CCTV solution”. Security News Desk. http://www.securitynewsdesk.com/2011/06/13/axis-launches-new-video-encoders-for-a-cost-effective-cctv-solution/. 
 55. ^ Axis introduces flexible surveillance solution with new video encoders”. Urgent Communications. 20110617. http://urgentcomm.com/briefs/axis-video-surveillance-20110617. 
 56. ^ Axis Communications - World’s smallest video encoder with H.264”. Euro Security. 20090311. http://www.eurosecglobal.de/axis-communications-worlds-smallest-video-encoder-with-h264.html. 
 57. ^ Axis launches four-channel video encoder blade with H.264 and audio capabilities”. SourceSecurity. 20110523. http://www.sourcesecurity.com/companies/micro-site/axis-communications/news/co-227-ga.5958.html. 
 58. ^ Full Frame Rate Video Server and Rack Solution”. Security Magazine. 20070301. http://www.securitymagazine.com/articles/full-frame-rate-video-server-and-rack-solution-1. 
 59. ^ John Honovich (20110615). ”Axis New Encoders (M and P Series)”. IP Video Market Info. http://ipvm.com/updates/954. 
 60. ^ Video encoders”. Professional Security. 20130913. http://www.professionalsecurity.co.uk/products/ip-products/video-encoders/. 
 61. ^ [a b c] Lotta Eriksson (20140327). ”Enkel videoövervakning med Camera Station”. Aktuell Säkerhet. http://skyddosakerhet.se/produktnyheter/enkel-videoovervakning-med-camera-station/. 
 62. ^ Axis: Lanserar Axis Camera Station under Q2”. Affärsvärlden. 20040317. http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article2623031.ece. 
 63. ^ [a b] Jonas Karlsson (20090922). ”Ny nivå av öppenhet”. Elektronik i Norden. http://www.elinor.se/index.php/Ny-niva-av-oppenhet.html. 
 64. ^ Lotta Eriksson (20140926). ”Axis lanserar produkter för fysisk passagekontroll i Europa”. Skydd & Säkerhet. http://skyddosakerhet.se/produktnyheter/axis-lanserar-produkter-fysisk-passagekontroll-europa/. 
 65. ^ Per Henricsson (20140926). ”Axis vill öppna din dörr”. Elektroniktidningen. http://www.etn.se/index.php?option=com_content&view=article&id=59947&via=r. 
 66. ^ Lotta Eriksson (20130924). ”Axis går in på passagekontroll”. Skydd & Säkerhet. http://skyddosakerhet.se/nyheter/axis-gar-in-pa-passagekontroll/. 
 67. ^ Network door controller”. Professional Security Magazine. 20130926. http://www.professionalsecurity.co.uk/products/access-control/network-door-controller/. 
 68. ^ Axis 1001 NDC Access Controller: Review”. Security Electronics and Networks. 20140520. http://www.securityelectronicsandnetworks.com/articles/2014/05/20/axis-1001-access-controller-review. 
 69. ^ Axis går in på marknaden för passerkontroll i Europa”. Security World Hotel. 20140926. http://www.securityworldhotel.com/se/Nyheter/Foretagsnyheter/axis-gar-in-pa-marknaden-for-passerkontroll-i-europa#.VOYmvfmG89Y. 
 70. ^ ONVIF Opens Doors With Profile C, New Membership Level”. SDM Magazine. 20140318. http://www.sdmmag.com/articles/90073-onvif-opens-doors-with-profile-c-new-membership-level. 
 71. ^ Axis Communications brings industry’s first open IP-based access controller to the Canadian market”. Security Products & Technology News. 20140325. http://www.sptnews.ca/industry-news/axis-communications-brings-industrys-first-open-ip-based-access-controller-to-the-canadian-market. 

Referensfel: <ref>-tagg med namn "2013Q2", definierad i <references> används inte tidigare i texten.