Azem Galica

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Azem och Shote Galica.

Azem Bejta Galica, född 1889 i byn Galica i Drenicaregionen, Kosovo, död 1924, var en albansk nationalistisk aktivist.

Galica ledde en grupp motståndsmän (kaçakarna) mot den invaderande serbiska armén och innan dess mot Osmanska riket. Kaçakarna utkämpade också en väpnad kamp mot den österrikisk-ungerska och bulgariska armén som delvis ockuperade Kosovo under första världskriget. Han var känd bland annat för att ha krigat tillsammans med sin fru Shote Galica (Qerime Radisheva).

1919 förorsakade Azem Galica ett uppror i västra Kosovo mot Serbien som åter efter första världskriget invaderade Kosovo. Azem skapade en frizon i regionen Drenica som han kom att kalla "Arberia e Vogel" (Lilla Albanien). Frizonen togs över av serberna och han avled efter att han har ådragit fatala skador på slagfältet. Azem begravdes i smyg i en grotta i västra Kosovo och gravens plats var i flera decennier känt för enbart ett fåtal personer. Efter Jugoslaviens förfall så blev platsen offentligt känd, efter att en gammal dam besläktad med Azem Galicas fru, Shote Galica, tillkännagav platsen. Grottan som kallas (Shpella e Azemit) går idag att besöka.

Azems fru Shote Galica fortsatte sitt krig för Albanien efter att Azem hade blivit dödad av serbiska trupper. Hon krigade mot serbiska trupper i den albanska byn Junik men dödades av den albanska kungens trupper Ahmet Zogu i den albanska staden Kruje.

Azem och Shote Galica är kända bland alla albaner i Balkan. Historien om Azem och hans fru har idag blivit en folkberättelse bland albanerna. Azem Galica är en krigslegend för alla albaner genom hans mod och vilja att skydda sitt land mot de serbiska styrkorna.