Bankgirot

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Bankgiro)
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om den svenska tjänsten. För bankgiro i allmänhet, se giro.

Bankgirot är en tjänst för överföring (girering) av pengar till betalningsmottagare, som är tjänstens kunder, genom de banker som är anslutna till systemet. Kunderna är i första hand företag och andra organisationer. Tjänsten tillhandahålls av Bankgirocentralen.

Tjänsten är öppen för alla och knyts samman med unika bankgironummer, som i sin tur är kopplade till bankkonton. Tanken är att betalaren inte behöver känna till betalningsmottagarens banker eller bankkontonummer. En mottagare kan välja att peka flera bankgironummer till ett och samma bankkonto, till exempel av bokföringsskäl. Bankgirots olika tjänster säljs av de banker som är anslutna. Kraven för att ansöka om ett bankgironummer bestäms av banken. Namnet bankgiro förekommer i svenska medier från 1949.[1]

Funktionssätt[redigera | redigera wikitext]

Bankgirosystemet startades år 1959 och drivs idag av Bankgirocentralen BGC AB som i sin tur ägs av SEB, Nordea, Handelsbanken, Föreningssparbanken, Danske Bank (Östgöta Enskilda Bank), SkandiaBanken, Kaupthing och Länsförsäkringar. Idén är att kontoföringen skall vara decentraliserad och att befintliga konton i bankerna skall användas. Bankgironumret är därför inget konto utan enbart en adress som pekar på det bankkonto som kunden själv valt. Bankerna behåller därmed kontakten med kunden medan man centralt och gemensamt utnyttjar BGC för förmedling av betalningarna.[2]

Bankgirocentralen[redigera | redigera wikitext]

Bankgirocentralen BGC äger och driver Bankgirot med 20 banker som deltagare. Omkring 70 procent av de svenska företagen använder Bankgirots betalningstjänster. År 2008 tecknade BGC ett avtal med det brittiska företaget VocaLink om drift och utveckling av Bankgirot.

Under 2010 förmedlades i Bankgirot 751 miljoner betalningar, till ett värde av 7.532 miljarder kronor. Utöver Bankgirot tillhandahåller även BGC en clearing- och avvecklingstjänst. Clearing- och avvecklingstjänsten hanterar inkommande betalningar och skapar underlag till RIX, där den slutliga avvecklingen sker. I BGC:s system avvecklades i genomsnitt drygt 40 miljarder kronor per dag under år 2010.

BGC har tillstånd att bedriva clearingverksamhet enligt lagen om värdepappersmarknaden och står därmed under Finansinspektionens tillsyn. BGC:s avvecklingssystem har godkänts av Finansinspektionen och är anmält till Europeiska kommissionen i enlighet med lagen om avvecklingssystem.

Bankgironummer[redigera | redigera wikitext]

Ett bankgironummer består av sju eller åtta siffror. Den sista siffran är en kontrollsiffra enligt Luhn-algoritmen (samma som i svenska person- och organisationsnummer).

90-bankgironummer, bankgironummer för insamlingsändamål som står under uppsikt av Stiftelsen för insamlingskontroll, har alltid sju siffror inklusive kontrollsiffran och ingår i nummerserien 900-000x till 904-999x där x markerar kontrollsiffran.

Typer av betalningar[redigera | redigera wikitext]

Girobetalningarna är den dominerande betalningsformen vad gäller transaktionsvärde och transaktionsvolymer och stod år 2002 för 50 procent av den totala transaktionsvolymen i Sverige. Elektronisk girering står för den största andelen av girobetalningarna och har vuxit kraftigt de senaste åren. Detta har skett på bekostnad av blankettgirering som under samma period har minskat.[3]

Anslutna banker[redigera | redigera wikitext]

Statistik[redigera | redigera wikitext]

  • Varje dag förmedlades cirka 5 miljoner bankgirotransaktioner år 2009.[4]
  • Varje dag förmedlar BGC bankgirotransaktioner till ett värde av 25-50 miljarder SEK.
  • Bankgirot gick år 2013 med 21,4 miljoner i vinst.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Från Rondell till Gräddfil: nya ord i svenskan från 40-tal till 80-tal (2. uppl.). Solna: Svenska språknämnden & Esselte studium. 1989. Libris 8348020. ISBN 91-24-35516-X , s. 49
  2. ^ SOU 2004:52 s. 96
  3. ^ SOU 2004:52 s. 96 ff.
  4. ^ Bankgirot (13 november 2009). ”Pressmeddelande: Bankgirocentralen fyller 50 år”. Pressmeddelande. Läst 4 januari 2013.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]