Bankgirot

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Bankgiro)
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om det svenska företaget. För bankgiro i allmänhet, se giro.

Bankgirot är ett europeiskt clearinghus, ursprungligen grundat för att driva bankgirosystemet i Sverige. Bankgirots juridiska namn är Bankgirocentralen BGC AB. Aktiebolaget ägs av SEB, Swedbank, Nordea, Handelsbanken, Danske Bank, SkandiaBanken och Länsförsäkringar. Den 24 april 2013 bytte företaget varumärkesnamn från BGC, som varit det huvudsakliga varumärket sedan 1990-talet, till Bankgirot[1].

Bankgirot startade 1959 av flera banker för att driva Bankgirosystemet, en gemensam tjänst för förmedling av betalningar och betalningsinformation [2]. År 2008 tecknade BGC ett avtal med det brittiska företaget VocaLink om drift och utveckling av Bankgirot.

Bankgirot är den enda aktören i Sverige som har tillstånd att utföra clearing av massbetalningar. Företaget äger och driftar två betalningssystem: Bankgirosystemet och Betalningar i realtid (BiR). I Bankgirosystemet finns flera betaltjänster t.ex. Bg Bankgiro Inbetalningar och Bg Autogiro (betalningssätt). Bankgirot har även tillstånd att bedriva verksamhet med anknytning till betalningstjänster t.ex. Bg E-faktura och Bg eID Gateway. Bankgirot har tillstånd att bedriva clearingverksamhet enligt lagen om värdepappersmarknaden och står därmed under Finansinspektionens tillsyn. Bankgirots avvecklingssystem har godkänts av Finansinspektionen och är anmält till Europeiska kommissionen i enlighet med lagen om avvecklingssystem. 

Vid utgången av 2013 var 21 banker anslutna till Bankgirosystemet. Omkring 70 procent av de svenska företagen använder Bankgirots betalningstjänster. Totalt förmedlades 850 miljoner betalningar i Bankgirosystemet vilket är 36 miljarder SEK i snitt per bankdag 2013[3].

Namnet bankgiro förekommer i svenska medier från 1949.[4]

Funktionssätt[redigera | redigera wikitext]

Bankgirosystemet startades år 1959 och drivs idag av Bankgirot. Bankgirosystemet är ett system för överföring (girering) av pengar till betalningsmottagare, som är systemets kunder, genom de banker som är anslutna till systemet. Anslutna banker kallas för deltagare i systemet. Kunderna är i första hand företag och andra organisationer.

Idén är att kontoföringen skall vara decentraliserad och att befintliga konton i bankerna skall användas. Bankgironumret är därför inget konto utan enbart en adress som pekar på det bankkonto som kunden själv valt. Tanken är att betalaren inte behöver känna till betalningsmottagarens banker eller bankkontonummer. En mottagare kan välja att peka flera bankgironummer till ett och samma bankkonto, till exempel av bokföringsskäl. Bankerna behåller därmed kontakten med kunden medan man centralt och gemensamt utnyttjar Bankgirot för förmedling av betalningarna.[5]. Priset för bankgirotjänsterna erbjuder respektive bank i konkurrens med alla övriga banker.

Bankgirosystemet är ett öppet betalsystem - tillgängligt för alla banker som uppfyller deltagarkraven. Det är tillgängligt för både betalare och betalningsmottagare. Informationen kommer alltid fram, oavsett vilka banker som deltar i respektive ände.

Banken ansluter ditt bankkonto till ett bankgironummer. På betalningsdagen görs uttaget på betalarens konto och insättningen hos mottagaren.

Bankgironummer[redigera | redigera wikitext]

Ett bankgironummer består av sju eller åtta siffror. Den sista siffran är en kontrollsiffra enligt Luhn-algoritmen (samma som i svenska person- och organisationsnummer).

90-bankgironummer, bankgironummer för insamlingsändamål som står under uppsikt av Stiftelsen för insamlingskontroll, har alltid sju siffror inklusive kontrollsiffran och ingår i nummerserien 900-000x till 904-999x där x markerar kontrollsiffran.

Typer av betalningar[redigera | redigera wikitext]

Girobetalningarna är den dominerande betalningsformen vad gäller transaktionsvärde och transaktionsvolymer och stod år 2002 för 50 procent av den totala transaktionsvolymen i Sverige. Elektronisk girering står för den största andelen av girobetalningarna och har vuxit kraftigt de senaste åren. Detta har skett på bekostnad av blankettgirering som under samma period har minskat.[6]

Anslutna banker[redigera | redigera wikitext]

Statistik[redigera | redigera wikitext]

 • Varje dag förmedlades cirka 5 miljoner bankgirotransaktioner år 2009.[7]
 • Varje dag förmedlar företaget ca 50 miljarder SEK.
 • Bankgirot bearbetar en datafil var tredje sekund.
 • Bankgirot skannar cirka 20 000 fakturor varje dag.
 • Bankgirot gick år 2013 med 21,4 miljoner i vinst.
 • Varje dag genereras 220 00 e-fakturatransaktioner.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Namnbyte pressmeddelanderef|url=http://www.bankgirot.se/om-bankgirot/press-och-aktuellt/nyheter/?year=2012
 2. ^ Bankgirots historia ref|url=http://www.bankgirot.se/om-bankgirot/press-och-aktuellt/bankgirots-historia
 3. ^ Bankgirots Årsredovisning 2015ref|url=https://www.bankgirot.se/globalassets/dokument/arsredovisning--rapporter/2013_arsredovisning_sv.pdf
 4. ^ Från Rondell till Gräddfil: nya ord i svenskan från 40-tal till 80-tal (2. uppl.). Solna: Svenska språknämnden & Esselte studium. 1989. Libris 8348020. ISBN 91-24-35516-X , s. 49
 5. ^ SOU 2004:52 s. 96
 6. ^ SOU 2004:52 s. 96 ff.
 7. ^ Bankgirot (13 november 2009). ”Pressmeddelande: Bankgirocentralen fyller 50 år”. Pressmeddelande. Läst 4 januari 2013.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]