Barnängens Tekniska Fabrik

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fabriksbyggnaden vid Bondegatan kring sekelskiftet 1900

Barnängens Tekniska Fabrik var ett svenskt kemi-tekniskt företag. Det är främst känt för sina tvålar, som började tillverkas 1868. Varumärket har fortfarande en stark ställning på den svenska marknaden för fasta tvålar.

Företaget låg ursprungligen i Tottieska malmgården vid BondegatanSödermalm i Stockholm. Verksamheten flyttades i slutet av 1920-talet till en nybyggd modern fabrik i Alvik dit även produktionen vid Liljeholmens Stearinfabrik och Fabriken Tomten flyttades.

På 1960-talet tillkom även produktion från f.d. Henrik Gahns AB i Uppsala. En ny produktionsanläggning uppfördes senare i Ekerö utanför Stockholm. Barnängen ägdes under lång tid av KemaNord (senare KemaNobel) men förvärvades 1992 av tyska Schwartzkopf. Sedan Schwarzkopf 1995 förvärvades av Henkel ingår Barnängen i Henkel Norden AB.

Henkel avyttrade därefter fabriken i Ekerö till före detta anställda vid Barnängen som senare sålde den till Oriflame. Henkel har avyttrat delar av Barnängens sortiment.

Kända produkter[redigera | redigera wikitext]

Munvattnet Vademecum, lanserat 1897, har avyttrats till kosmetikatillverkaren Hardford.

Barnängens fasta barntvål började tillverkas i slutet på 1800-talet och produceras fortfarande, men receptet har förändrats genom åren.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Barntvål – Barnängen”. Barnängen. http://www.barnangen.se/produkter/Barntval/. Läst 21 november 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]