Barnens dag

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Barnens dag
Barnens dag i Stockholm 1916.
Barnens dag 1916.
Typ Temadag
Datum 13 maj
Geografi och firare  Sverige

Barnens dag är en temadag då barnen uppmärksammas. Internationella barndagen firas den 20 november varje år. Det finns också lokala varianter, till exempel i Sverige där en sådan infaller den 13 maj varje år. I Japan finns kodomo no hi som firas den 5 maj. 12 april firas barnens dag i Bolivia.

Det första Barnens dag i Sverige anordnades i Stockholm den 13 maj 1905.[1]

Organisationen Barnens Dag[redigera | redigera wikitext]

Barnens Dag är namnet på en svensk välgörenhetsorganisation, som har sitt ursprung i en satsning på barnkolonier sommartid för fattiga stadsbarns möjlighet till en tids sommarvistelse på landsbygden i Roslagen från 1884 på initiativ av folkskollärarinnan Agnes Lagerstedt efter schweizisk förebild. Året därpå, 1885, bildades på initiativ av kronprinsessan Victoria Föreningen för skollovskolonier. För att möjliggöra fler sommarkolonier på fler platser började man på olika orter arrangera festligheter och aktiviteter för att få in medel till detta. En första Barnens Dagsfest anordnades 11-12 maj 1901 i Casselska parken i Grängesberg och för pengarna inköptes en fastighet på Öddö i Strömstad, dit grängesbergsbarn kunde åka sommartid. Efterhand växte flera lokala Barnens Dag-föreningar fram runtom i Sverige och 1941 bildades Sveriges Barnens Dags ledares förening för samverkan mellan lokalföreningarna. 1967 ombildades föreningen till det samordnande Barnens Dags Riksförbund. Namnet Barnens Dag är varumärkesskyddat av Barnens Dags Riksförbund (BDR).

Föreningarna anordnar Barnens dags-firanden, talangjakter med mera och har program för uppmuntran av sjuka eller problemtyngda barn i familjer med dålig ekonomi.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Alsing, Rolf; Lundh, Jonas, red (1999). 1900-talet: en bok från Aftonbladet. Stockholm: Aftonbladet med stöd av Statens skolverk. sid. 23. Libris 7454380. ISBN 91-630-8939-4 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]