Barnprogram

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Barnprogram är en TV- och radiogenre som riktar sig till barn. Språket är vanligen något enklare, andelen våldsscener är lägre (eller mer överdrivet) och innehållet mer konkret än för traditionella vuxenprogram. I övrigt är det svårt att ge ett exakt innehåll, eftersom genren innehåller såväl faktaprogram, fiktion och eget deltagande. Det produceras många olika typer av barnprogram, delvis beroende på vilken ålder målgruppen har. Den yngsta målgruppen torde Teletubbies ha, med program som är tänkta från sex månaders ålder.

Internationella barnprogram[redigera | redigera wikitext]

Några av de barnprogram som fått störst internationell spridning är dock-serien Mupparna, Disneys olika tecknade serier, leranimationerna Pingu och den tecknade Linus på linjen.

Barnprogram i svensk TV[redigera | redigera wikitext]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Barnprogram på TV har funnits i Sverige sedan TV kom till Sverige 1956. Det första barnprogrammet var Andy Pandy och hade köpts in från brittiska BBC. Vid TV-mediets barndom utmärktes barnprogrammen av att produktionen inte var särskilt avancerad. Man hade en docka eller en vuxen som talade och gjorde saker. Drama och tecknad film var ovanligt. Ett exempel på de enkla barnprogrammen är Humle och Dumle som spelades av två upp-och-nedvända hakor.

Med tiden har dock andelen drama och tecknat ökat. År 1960 började man visa Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul kl. 15.00-15.50 varje julafton och under 1960-talet kom flera dramaproduktioner. En av de tidigaste var Alla vi barn i Bullerbyn inspelad 1960, och visad 1962. Tecknade Familjen Flinta började visas 1961. Julkalendern har visats i TV sedan 1960.

Under 1960-, 1970- och 1980-talen visades flera program av varierande karaktär, inhemska program och inköpta program, tecknade program, dramaproduktioner och barnprogram med dockor eller vuxna som pysslade och berättade sagor. Barnprogrammen hade skilt ursprung och köptes in från såväl USA och Storbritannien som Östeuropa.

Ett utmärkande barnprogram var Barnjournalen som visades mellan 1972-1991. Det var ett slags nyhetsmagasin för barn, och en föregångare till dagens Lilla Aktuellt.

Under 1990-talet etablerades fler och fler kommersiella kanaler, något som i hög grad påverkat barnprogrammen. Utmärkande för barnprogrammen i de kommersiella kanalerna är bland annat att de i större utsträckning är animerade, och att de oftast är amerikanska och dubbade. Sveriges Television har dock fortsatt ungefär som under monopolperioden med både egenproducerade och inköpta program samt dramaproduktioner etc. Sveriges Television är dessutom ensamma om att visa barnprogram på kvällstid.

Barnprogram i TV innan år 2008[redigera | redigera wikitext]

Bolibompadraken symboliserar Sveriges Televisions program Bolibompa.

Sveriges Television visar ett entimmesblock med barnprogram varje dag mellan 18.00-19.00 samt ett block med barnprogram på helgmorgnar. Samtliga barnprogram visas i SVT1. Dessa består av en blandning av tecknade program, dramaproduktioner, magasinsprogram med mera. Programmen är både egenproducerade och inköpta. Barnprogrammen presenteras oftast av en särskild "barnhallåa" under vinjetten Bolibompa.

SVT har dessutom startat en renodlad barnkanal, Barnkanalen, som sänder 11-11,5 timmar dagligen.

TV3 och Kanal 5 visar barnprogram varje morgon. Majoriteten av dessa är inköpta och tecknade.

TV4 visar barnprogram varje vardag mellan 16.00-16.30 och på helgmorgnar, samt en kvart varje vardagsmorgon. I likhet med SVT har TV4 särskilda "hallåor" för sina barnprogram. TV4:s utbud av barnprogram är dock begränsat, då svensk lag hindrar dem från att visa reklam riktad till barn.

Dessutom har åtta svenskspråkiga renodlade barnkanaler etablerats:

Förutom Barnkanalen är samtliga kanaler svenska versioner av de amerikanska originalkanalerna.

Exempel på barnprogram[redigera | redigera wikitext]

På TV[redigera | redigera wikitext]

Se Lista över barnprogram i TV.

I radio[redigera | redigera wikitext]

Se även:Julkalendern i radio

Se även[redigera | redigera wikitext]

Bolibompa
Barntrean
Lattjo Lajban

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]