Beach (roman)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Beach (bok))
Beach
FörfattareAlex Garland
OriginaltitelThe Beach
OriginalspråkEngelska
ÖversättareRikard Svartvik
LandStorbritannien Storbritannien
GenreÄventyrsroman
Förlag för förstautgåvanLeander Malmsten
Utgivningsår1996
Först utgiven på
svenska
1998
HuvudpersonerRichard

Beach är en äventyrsroman från 1996 av Alex Garland. I Sverige utgavs den av Leander Malmsten i översättning av Rikard Svartvik 1998. Romanen, som ibland anses vara 1990-talets generationsroman, beskrivs ofta som "en modern Flugornas herre"[1][2]. Romanen filmatiserades med titeln Beach år 2000 med Leonardo DiCaprio i huvudrollen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Richard är en ung äventyrare som rest till Thailand. En sen kväll för han ett märkligt samtal med sin granne på hotellet. Nästa dag har någon satt upp en karta på Richards dörr, och han hittar sin granne död. Det pratas mycket om en mytomspunnen ö bland ungdomarna, och kartan kan leda Richard dit. Han bestämmer sig för att försöka hitta ön tillsammans med ett ungt franskt par, Françoise och Ètienne. När de väl kommit dit, så blir de en del av det alternativa samhället som byggts upp där. Men med tiden får han uppleva de mörka sidorna på ön.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://books.google.se/books?id=EjUJWCt1WPMC&pg=PA147&lpg=PA147&dq="en+modern+flugornas+herre"
  2. ^ A-Lo. ”The beach”. Sverige: http://www.thebookpond.se. Arkiverad från originalet den 21 december 2013. https://web.archive.org/web/20131221104539/http://www.thebookpond.se/show.php?id=411. Läst 3 maj 2012. ”Det mest intressanta och spännande är dock de underliggande maktspelen och den smygande olust som hela tiden finns där under ytan. Det är väl därför många jämför den med Flugornas Herre och jag förstår kopplingen, även om jag tycker att the Beach står för sig själv.” 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]