Beelzebub

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Beelzebub, Belsebub eller ursprungligen Beelzebul var i hebreisk mytologi en utveckling av Baalzebul och har troligen ursprungligen syftat på en av den sammansatta guden Baals (Bael) gestalter.

Beelzebub skall enligt Andra Konungaboken ha dyrkats i Kanaan av filistéerna i Ekron då hebréerna trängde in i landet. Etymologin är osäker, men tolkades i judendomen som ”Flugornas Herre”. Enligt deras syn var Beelzebub en av många falska gudomar.

Judarna beskyllde också Jesus för att utdriva de onda sjukdomsdemonerna med Beelzebubs hjälp. I Nya testamentet används Beelzebub som ett namn på de onda andarnas furste, det vill säga Satan.[1]

Inom demonologin är Beelzebub är en dagdemon som styr över 66 legioner av andar/själar. Baal betyder ’herre’. Beelzebub är näst efter Satan den som styr i helvetet och är även en av Satans äldsta bundsförvanter. Beelzebub sägs ha vaktat flygvägarna när nefilimerna kom till jorden. Han är högt rankad, viktig och står nära Satan. Beelzebub är en av de många änglar som följde Lucifers revolt mot Gud och som blev förpassade ner i helvetet. Han är den ängel som sägs blev störtad först. När Gud förpassade de forna änglarna till helvetet gjorde han dem till djävlar som sattes att styra helvetet.


Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carlquist, Gunnar, red (1939 (nyutgåva)). Svensk uppslagsbok. Bd 3. Malmö: Svensk uppslagsboks förlag AB. Sid. 373