Befrielseteologi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gustavo Gutiérrez betraktas som befrielseteologins grundare.
Leonardo Boff, en av företrädarna för befrielseteologin.

Befrielseteologi är en kristen (främst katolsk) politisk teologisk inriktning som uppkom på 1960-talet i länder med stora sociala och politiska orättvisor och militärdiktaturer, främst Latinamerika och Afrika. Den går ut på att aktivt bringa social rättvisa för de fattiga och befria de förtryckta. Några framstående befrielseteologer är Gustavo Gutiérrez, Ernesto Cardenal, José Míguez Bonino och Leonardo Boff. Kännetecknande för befrielseteologin, som även kallas den kristna vänstern, är drag av marxism.

Man brukar peka på att Jesus och apostlarna stod på de fattigas sida och att Jesus fördömde de rika och deras pengabegär (se till exempel Luk 6:20-25; 12:33; 16:19-31, se även 1 Tim 6:3-10).

Numera handlar befrielseteologin även om ekologi, då man[vem?] anser även jorden som förtryckt. Den kritiseras[av vem?] för att göra tro till vänsterpolitik. Boff har startat organisationen CDDH som samarbetar med Framtidsjorden i Sverige. Inriktningen är vanlig över hela landet men är kanske lite mer tydlig vid universiteten i Uppsala och Lund. Det bör bäras i åtanke att personer som omvänts till kristendomen från att tidigare varit starkt influerade av kommunism/marxism/socialism verkar ha[enligt vem?] en försmak för en befrielseteologisk tolkning av kristendomen.[förtydliga]

Man[vem?] kan notera att befrielseteologin startade i länder som styrdes av militärdiktaturer (till exempel Boff i Brasilien under militärdiktaturen 1964-1985). Regeringskritiska manifestationer var förbjudna och en del regeringskritiska personer gick i landsflykt. I länder där människor inte kan uttrycka politiska åsikter kan religionen bli en kanal för politiska handlingar - religion politiseras. Av den anledningen har man inom många samfund en skeptisk inställning till befrielseteologin, dock ej inom Svenska Kyrkan i lika hög grad som till exempel inom Romersk-katolska kyrkan.

Leonardo Boff och andra ledare inom befrielseteologin har nära kontakter med Svenska kyrkan. Boff utsågs till hedersdoktor vid Lunds universitet, teologiska fakulteten 1992[1].

I Sverige är det framför allt Per Frostin, Broderskapsrörelsen, som varit en företrädare för befrielseteologin, men även göteborgsbiskopen Bertil Gärtner har tagit ställning för denna riktning. Erfarenheter från Andra Vatikankonciliet på 60-talet och arbete som lärare och missionär i Tanzania på 70-talet utgjorde bakgrunden till hans engagemang och han riktade tidigt uppmärksamheten mot tredje världens problem. Frostin var verksam vid Lunds universitet till sin bortgång 1992. Han grundade Institutet för kontextuell teologi (IKT) och Nordiska nätverket för befrielseteologi.

Bland organisationer som inte öppet tillskriver sig befrielseteologin men är starkt präglade av densamma hör bland annat Socialdemokratiska partiets Broderskapsrörelse.[källa behövs]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Hedersdoktorer vid teologiska fakulteten”. Hedersdoktorer vid teologiska fakulteten. Teologiska fakulteten, Lunds universitet. http://www.ht.lu.se/forskning/hedersdoktorer/hedersdoktorer-vid-teologiska-fakulteten. Läst 13 mars 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]