Berúthiel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Drottning Berúthiel är en påhittad figur i Härskarringen-universumet skapat av J. R. R. Tolkien.

Berúthiel omnämndes första gången i Sagor från Midgård. Hon var av svart Númenóreanskt ursprung, från "den inre staden", någonstans söder om Umbar. Hennes äktenskap med Tarannon Falastur tros ha ordnats av politiska skäl. Hon beskrivs av Tolkien som "skändlig, ensam och kärlekslös", och hon och Falastur fick aldrig några barn. Så småningom Falastur skiljdes från henne och skickade henne i exil, varvid återvände hon till sitt ursprungliga hem.

Berúthiel var mest känd för sina katter, bland annat använde hon dem som hennes spioner. Detta beskrivs i Sagor från Midgård: "Hon hade nio svarta katter och en vit, hennes slavar, med vilket hon samtalat med, eller att läsa deras minnen, om att upptäcka alla mörka hemligheter som Gondor... om den vita katten för att spionera på den svarta, och sedan plåga dem. Ingen i Gondor vågade röra dem, alla var rädda för dem, och blev förbannade när de såg dem passera."

Det kan mycket väl ha varit hennes ständiga intriger som ledde Falastur för att utvisa henne. Hennes namn ströks ur alla dom böcker som kungarna hade (men inte från människornas minne), och Falastur hade hon skickat ut till havs på ett fartyg med alla hennes katter:

"Fartyget sågs senast flyta förbi Umbar under en månskära, med en katt i masttoppen och en annan som ett figur-huvud på stäven."

I en intervju Tolkien hade år 1966 pratade han följande uppgifter om henne:

" Nåväl, gick Berúthiel tillbaka för att leva i inre staden och gick till det dåliga (eller tillbaka till det - hon var i svart Númenóreanskt ursprung, antar jag). Hon var en av dessa människor som avskyr katter, men katter kommer att hoppa på dem och följa efter dem om - du vet hur de ibland kan föra folk som hatar dem? Jag har en vän som hon. Jag är rädd att hon tog för att tortera dem för nöjes skull, men hon höll en del och använde dem: tränat dem att gå på onda ärenden om natten, för att spionera på sina fiender eller förskräcka dem. "

Efter återkomsten hem så är lite känt om Berúthiel, förutom att hon åter antas vara svart Númenóreanskt kultur och praxis.