Berg-Ejvind och hans hustru

Från Wikipedia
Version från den 2 juni 2017 kl. 03.59 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.4beta))
Berg-Ejvind och hans hustru
GenreDrama
RegissörVictor Sjöström
ProducentCharles Magnusson
ManusVictor Sjöström, Sam Ask
SkådespelareVictor Sjöström
Edith Erastoff
John Ekman
OriginalmusikRudolf Sahlberg
ProduktionsbolagAB Svenska Biografteatern
Premiär1918
Speltid136 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Berg-Ejvind och hans hustru är en svensk stumfilm från 1918 i regi av Victor Sjöström.

Handling

Ejvind och hans familj är mycket fattiga. De är i behov av mat, och Ejvind söker därför hjälp hos den rika prästen intill. Denne vägrar hjälpa, och i sitt ursinne och av förtvivlan stjäl Ejvind ett får från prästen, men blir ertappad och fängslad. Emellertid rymmer han från fängelset, och blir fredlös.

Så småningom tar han under namnet Kári arbete hos den förmögna änkan Halla. Ejvind och Halla förälskar sig i varandra, och efter att Halla uppdagat att Ejvind i själva verket är den förrymda "Berg-Ejvind" offrar hon allt, och följer honom upp i bergen för att där leva sitt liv samman med honom.

De får ett barn tillsammans och är verkligen lyckligt förälskade, tills Ejvinds gamle vän Arnes dyker upp. Han blir också förälskad i Halla. I samband med detta kommer byborna upp till Ejvind och Hallas avlägsna bostad, fast beslutna att fängsla paret. Vintern faller, och omständigheterna och levnadsförhållandena blir allt sämre för Halla och Ejvind.

Om filmen

Berg-Ejvind och hans hustru bygger på den dansk-isländske Jóhann Sigurjónssons pjäs Bjærg-Ejvind og hans Hustru, som uruppfördes år 1911 i Reykjavik. Filmen premiärvisades 1 januari 1918.

Filmen spelades in våren och sommaren 1917. Interiörerna spelades in i Svenska Biografteaterns ateljé på Lidingö, medan utomhusscenerna spelades in i FleringeGotland (inledningsscenerna med fåren), i Åre (vinterscenerna) och framför allt i Abisko nationalpark i Lappland.[1][2]

Rollista i urval

Källor

Fotnoter