Bergen County

Bergen County
County
Land USA USA
Delstat New Jersey New Jersey
Huvudort Hackensack
Största stad Hackensack
Area 639 km² (2010)[1]
 - land 603 km² (94%)
 - vatten 35,4 km² (6%)
Folkmängd 905 116 (2010)[2]
Befolkningstäthet 1 501 invånare/km²
Grundat 1683
 - uppkallat efter Okänt
Tidszon EST (UTC-5)
 - sommartid EDT (UTC-4)
FIPS-kod 34003
Geonames 5095598
Läge i delstaten New Jersey.
Läge i delstaten New Jersey.
Läge i delstaten New Jersey.
Delstatens läge i USA.
Delstatens läge i USA.
Delstatens läge i USA.

Bergen County är ett administrativt område (county) i delstaten New Jersey, USA. Bergen är det folkrikaste countyt i New Jersey och ett av 21 countyn i delstaten. Det ligger i nordöstra New Jersey och ingår i New Yorks storstadsregion. År 2010 hade Bergen County 905 116 invånare. Den administrativa huvudorten (county seat) är Hackensack.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Enligt United States Census Bureau har countyt en total area på ca 639 km². Ca 603 km² av den arean är land och ca 35 km² är vatten.

Angränsande countyn[redigera | redigera wikitext]

Rättsväsende och lagstiftning[redigera | redigera wikitext]

Bergen County är det enda county i USA som har "blue laws" - en lagstiftning där söndag är vilodag och allting är stängt förutom nödvändiga ställen, som matbutiker, restauranger och apotek. Paramus, en stad mitt i Bergen County med ett av landets mest omfattande shopping, har egna lagar där alla typer av anställningar är förbjudna på söndagar. Lagen är ursprungligen stiftad av New Jerseys delstatslegislatur, men övriga 20 countyn i New Jersey har folkomröstat om att upphäva lagen i respektive county, vilket lagen tillåter. Invånarna i Bergen County har däremot vid ett flertal tillfällen röstat för att behålla blue laws.

Källor[redigera | redigera wikitext]