Bevara Sverige Svenskt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bevara Sverige Svenskt
Förkortning BSS
Grundad sommaren 1979[1]
Nedlagd 16 november 1986[2]
Typ Kampanjorganisation
Säte Södermannagatan, Stockholm
Ordförande Sven Davidson
BSS-organisationens varning till svenska flickor. Ett klistermärke från 1980-talet.

Bevara Sverige Svenskt (BSS) var en rasistisk[3][4] kampanjorganisation[5] bildad under sommaren 1979 med brittiska National Front som förlaga.[6] Organisationen, som delvis utgjordes av personer från Nysvenska rörelsen[7], hade som mål att verka för begränsad invandring och för repatriering av i Sverige boende invandrare. Sven Davidson från Nysvenska rörelsen valdes vid det första årsmötet 20 mars 1983 till föreningens förste ordförande, en titel han kom att inneha tills organisationens upplösning 16 november 1986. År 1988 bildade de gamla BSS:arna Sverigedemokraterna, som fortsatte att använda parollen "Bevara Sverige Svenskt" åren som följde efter bildandet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

BSS bildades i Stockholm efter att först ha delat ut flygblad i Nacka-Värmdö i augusti 1979. Bland grundarna fanns Leif Ericsson, som fungerade som interimistisk ordförande från 21 mars 1982. Postadressen var fram till 1982 i Malmö hos SSS-"veteranen" Gösta Bergquist som var medlem under tonåren.[8][3] Den egna lokalen, vid Södermannagatan på Södermalm i Stockholm, förfogade föreningen dock över först sommaren 1984. Ifrågavarande lokal övergick vid Sverigepartiets grundande 1986 i det partiets ägo.

BSS upphörde den 16 november 1986 sedan man kommit överens med Framstegspartiet om att gå ihop och bilda Sverigepartiet. Sammanslagningen skedde under partiledarskap av framstegspartisten Stefan Herrmann, som efter vissa avhopp förde med sig sin Stockholmsavdelning men däremot inte den starka Motalaavdelningen. BSS-ledaren Sven Danielson blev vice ordförande i det nya partiet. Totalt förde Framstegspartiet med sig cirka 80 medlemmar i boet, medan antalet BSS:are var väsentligt fler.

Efter hårda interna strider och ömsesidiga uteslutningar (den 27 oktober 1987) slutade Sverigepartiet att existera, och därför samlades de gamla BSS:arna 1988 och bildade Sverigedemokraterna. Parollen "Bevara Sverige svenskt" användes sedan av Sverigedemokraterna, exempelvis som text på klistermärken och i rubriker i partiorganet SD-Kuriren. Föreningshistoriken BSS – ett försök att väcka debatt marknadsfördes av Sverigedemokraterna fram till 2003/04.

Politiska åsikter[redigera | redigera wikitext]

Det gemensamma för de aktiva i föreningen var motstånd till invandring samt kravet på nationell solidaritet. BSS ideologiska grund har länkats till en artikel av Per Engdahl i Nysvenska rörelsens organ Vägen framåt, där Engdahl kritiserar rasargument och istället förespråkar kulturellt grundade argument mot invandring.[9] Vid det första årsmötet i mars 1983 antogs stadgar med följande målsättningsparagraf:

Föreningens målsättning skall vara att sprida kunskap om föreningens program samt att lämna information främst om den svenska befolkningspolitiken, och dess följder i dagens och framtidens Sverige.

Vid mötet antogs även ett program där bland annat följande punkter återfanns:[källa behövs]

 • Invandring endast av seriösa personer från kulturellt och etniskt besläktade länder
 • Endast personer som var etniskt närbesläktade med nordbor skulle få räknas som flyktingar.
 • Uppmuntran och understödjande av repatriering av personer från etniskt och kulturellt avvikande länder
 • Förbud mot internationell adoption
 • Skärpningar av abortlagen

Vid en demonstration ledd av Leif Ericsson utanför SIV i Norrköping 2 september 1985 löd texten på banderollen: "Stoppa invandringen - verka för repatriering". Så sent som i medlemsbulletinen för april 1986 svarade 90 procent av medlemmarna i en enkät för tidningen att de förespråkade tvångsrepatriering. I ett brev riktat till samtliga ordförande i kommunfullmäktigen i Sverige, daterat 11 augusti 1986, skrev BSS-ordföranden Sven Davidsson att "BSS kommer att ombildas till parti och delta i valen kommunalt och på riksdagsplanet. Våra första åtgärder varhelst inflytande uppnås blir att kräva bestraffning av alla skyldiga för denna vansinniga utveckling (det vill säga beviljandet av permanenta uppehållstillstånd åt asylsökande)."[källa behövs]

I sitt första flygblad skrev man

Invandringen hotar svenskarna! För varje år blir svenskarna allt färre och invandrarna fler. Om fyra generationer finns inget svenskarnas Sverige. Invandrarna och deras ättlingar har totalt ockuperat Sverige. Men kanske en turk som diktator och en neger som utrikesminister. Folket blir då ett chokladbrunt blandfolk som inte talar svenska utan olika språk huller om buller. [10]

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

BSS rönte vissa framgångar, bland annat ställde FPU och Maria Leissner 4 oktober 1981 i Borås upp i offentlig debatt mot Christopher Jolin från BSS,[11] 22 februari 1982 genomförde man sitt första torgmöte (i Södertälje) och 11 juni 1983 ett andra sådant i Uppsala. I samverkan med Nationaldemokratiska partiet genomfördes den första Karl XII-manifestationen i Stockholm samma år. Föreningen gav ut tidningen BSS-Nytt (1982-1983) som sedan bytte namn till Patrioten (1984-1986), såväl som en intern medlemsbulletin. Den sände också närradio tillsammans med Öppet Forum och kulturföreningen Gjallarhornet. BSS budskap fick efter en tid gehör bland en växande skara svenskar. Detta kan sägas ha lett till det mer populistiska nationella politiska budskapet i dagens extrema högerpartier.

En länge ihågkommen aktivitet var den flygbladsutdelning och tidningsförsäljning som ägde rum vid Stockholms centralstation varje lördag från 1985. Retoriken kunde vara starkt främlingsfientlig och rasistisk. I föreningstidningen Patrioten förekom till exempel en skämtteckning med texten "Neger hotar sina offer".[3]

BSS-Nytt[redigera | redigera wikitext]

BSS-Nytt var ursprungligen namnet på den stencilerade tidskrift som utgavs som organ för Bevara Sverige Svenskt under 1980-talet och som bytte namn till Patrioten. Namnet BSS-Nytt användes även 1991–1992 av en "redaktionsgrupp" bestående av Percy Brunström, Fhred Holmqvist (ansvarig utgivare), Kenneth Gunnarsson (redaktör) och Ingrid Eriksson, som namn för stencilerade, starkt samhällskritiska bulletiner, dock utan någon koppling till BSS som då hade upplösts.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ http://www.sdarkivet.se/index.php?id=125
 2. ^ http://www.sdarkivet.se/index.php?id=128
 3. ^ [a b c] Anna-Lena Lodenius och Stieg Larsson (1991). ”BSS: en folkkampanj för rasism”. Extremhögern. Tidens förlag. ISBN 91-550-3686-4 
 4. ^ Daniel Poohl. ”Musik i gränslandet”. Forum för levande historia. http://www.levandehistoria.se/node/2433. 
 5. ^ Expo: Carl Lundström, mångmiljonär och högerextremist
 6. ^ Expo: Bakgrund bakom den demokratiska fasaden. Läst 21 januari 2012.
 7. ^ Lööw, Heléne. Sverigedemokraterna inga arvtagare till nationalsocialisterna (http://www.skma.se/nov06/sverigedemokrater.pdf) Läst 2015-03-03.
 8. ^ Windeskog, Jimmy. "Blågul Nazism". Sveriges Television
 9. ^ http://tidenmagasin.se/fran-engdahl-till-akesson/
 10. ^ From, Mattias. ”BSS – en tillbakablick del 1 av 5”. http://sdarkivet.se/?id=125. Läst 27 december 2014. 
 11. ^ http://www.sdarkivet.se/?id=126

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]