Bibliska tellar

Från Wikipedia
Världsarv
Bibliska tellar - Megiddo, Hazor, Beer Sheba
Vy över utgrävningsområdet i Be'er Sheva
Vy över utgrävningsområdet i Be'er Sheva
Geografiskt läge
LandIsrael
Region*Europa och Nordamerika
Data
TypKulturarv
Kriterierii, iii, iv, vi
Referens1108
Historik
Världsarv sedan2005  (29:e mötet)
* Enligt Unescos indelning.

Bibliska tellar är sedan 2005 ett världsarv i Israel bestående av de tre tellarna Megiddo, Hazor och Beer Sheba, omnämnda i Bibeln.[1]

Beer Sheva[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Be'er Sheva

Be'er Sheva nämns många månger i Tanakh, ofta när Israels gränser beskrivs, exempelvis "från Be'er Sheva till Dan" (se Domarboken 20:1-3, Första Samuelsboken 3:19-21).[2] Namnet kommer från det hebreiska ordet Be'er, som betyder källa, och Sheva, som betyder "att svära en ed."[2]

Be'er Sheva grävdes ut mellan 1969 och 1976 av Arkeologiska institutet vid Tel Avivs universitet, under ledning av Yohanan Aharoni, förutom den sista säsongen som leddes av Ze'ev Herzog. Utgrävningarna då var för att få fram järnåldersstaden. Utgrävningar har också gjorts 1993 till 1995 för att avtäcka stadens vattensystem.

Hazor[redigera | redigera wikitext]

Ruinerna efter en bastion i Hazor
Huvudartikel: Hazor

Hazor ligger 16 km norr om Galileiska sjön. Höjden är den största och rikaste arkeologiska utgrävningsplatsen i Israel och är ett av de bästa exemplen i Levanten av väl utarbetade underjordiska vattenuppsamlingssystem från järnåldern, gjorda för att räcka till tätbefolkade samhällen. Under bronsåldern var det uppskattade antalet kanaaneiska invånare omkring 40 000.

Megiddo[redigera | redigera wikitext]

Megiddo på Tell el-Mutesellim
Huvudartikel: Megiddo

Megiddo var en forntida stad i sydvästra delen av Jezreelslätten i nuvarande norra Israel. Den hade stor betydelse genom sitt läge vid karavanvägen från Egypten till Damaskus. Megiddo var bebodd fram till 500 f.Kr. I början av 1900-talet gjordes arkeologiska utgrävningar av Megiddo vid kullen Tell el-Mutesellim varvid flera olika kulturlager har påträffats.

Referenser[redigera | redigera wikitext]