Bijagosöarna

Karta över Guinea-Bissau med Bijagosöarna
Skulptur av kvinna.

Bijagosöarna eller Bissagosöarna är en grupp med runt 88 större och mindre öar i Atlanten utanför Guinea-Bissaus kust. Öarna har en sammanlagd areal om 2 624 km² och en befolkning på 30 000 invånare (2006).

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Befolkningen talar i huvudsak bijago och har en betydande grad av autonomi.

De mest betydande öarna är: Bolama, Bubaque, Carache, Caravela, Enu, Formosa, Galinhas, João Viera, Maio, Meneque, Orango, Orangozinho, Ponta, Roxa, Rubane, Soga, Unhocomo, Uno och Uracane.

Öarna utgör även ett biosfärområde, känt för djur som havssköldpaddor och primater och är till större delen skogbeklädda.

Kultur[redigera | redigera wikitext]

Kvinnor hade och har fortfarande stor betydelse i Bijagoskulturen. Under kolonialtiden fanns det flera kvinnliga härskare i öriket, som Idiana Ibop på Canhabaque eller Okinka Pampa på Orango. Idag dominerar kvinnor på Orango fortfarande samhället och besluten ligger i händerna på drottningar.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under den pre-koloniala tiden var öarna centrala för handeln längs Västafrikas kust, och öarna byggde upp en stark flotta. 1535 drev de portugiserna på flykten när de försökte erövra öarna. Portugal fick total kontroll över Bijagosöarna 1870, och 1936, efter fem århundradens kolonial närvaro vid kusten, deklarerade de att Bijagosöarna var erövrade.[2]

Bijagosöarna besöktes av den österrikiska antropologen och fotografen Hugo Bernatzik 1930-1931. Bernatzik dokumenterade vardagslivet bland bijagosfolket.[3]

De södra öarna är idag naturreservat. Öarna Bubaque, Bolama och Caravela har den största befolkningen och flest besök av turister.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Biografias de mulheres africanas: Okinpa Pampa (+ 1930), Läst 4 april 2024.
  2. ^ ”Bijagós Archipelago” (på engelska). Sacred Land Film Project. https://sacredland.org/bijagos-archipelago-guinea-bissau/. Läst 4 april 2024. 
  3. ^ Geheimnisvolle Inselntropen Afrikas: Frauenstaat und Mutterrecht der Bidyogo; ein Forschungsbericht 1933

Artikelursprung[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.