Bildundervisning i Sverige

Från Wikipedia

Bildundervisning eller bild, tidigare teckning, innebär att förmedla förmågan att uttrycka sig i ämnet bild. I den svenska kursplanen i ämnet Bild från 1994 beskrivs ämnets karaktär och uppgift som sådan: "Utbildningen i ämnet syftar till att utveckla såväl kunskaper om bilden som kunskaper i att framställa, analysera och kommunicera med bilder. Den skall utveckla lust, kreativitet och skapande förmåga, ge allmänbildning inom bildområdet och leda till att eleven skaffar sig en egen ståndpunkt i en verklighet med stort visuellt informationsflöde."

Detta kan till exempel bestå i att ha praktiska övningar i färdigheten att avbilda föremål, levande varelser eller abstrakta former, men också att utveckla elevernas fantasi och kreativitet för att finna ett personligt sätt att uttrycka sig. Eleverna skall därför få tillfälle att prova på olika sätt att tillverka bilder, både med traditionella konstnärliga metoder så som med teckning, målning, skulptur, collage men också med moderna elektroniska metoder; digitalfoto, video och digitalt måleri med hjälp av dator.

Bildundervisning skall även bestå av teoretiskt kunskap som till exempel bildkommunikation, bildanalys och kunskap om bildernas, mediernas, formgivningens och arkitekturens historia.

Ämnet Bild finns beskrivet från och med Läroplan för grundskolan 1980. Tidigare, under 1800-talet och 1900-talets första hälft fanns ämnet "Teckning" som främst byggde på ett yrkesinriktat ritande av geometriska former, perspektiv och konstruktion med passare och linjal, men också så småningom på "det fria skapandet" som pedagogisk idé. Med det utvidgade begreppet och ämnet "Bild" kom ämnet att innefatta moderna media och tekniker samt modern bildkommunikation. Den gamla kursplanen från 1994 ersattes med en ny 2011.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]