Billy Idol

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Billy Idol, 2003

Billy Idol, eg. William Michael Albert Broad, född 30 november 1955 i Stanmore, nordvästra London, är en brittisk sångare, musiker och låtskrivare inom punk, poprock och hårdrock.

Han fick sitt genombrott som sångare i gruppen Generation X men det är som soloartist han skördat sina stora framgångar. En räcka musikvideohits som: "Dancing With Myself", "White Wedding", "Rebel Yell" och "Eyes Without A Face" och flera andra gjorde honom till en av de första MTV-stjärnorna. Hans musik kännetecknas av rak och ganska rå rock med tydliga influenser från rockabillyartister som Eddie Cochran.

Billy Idol gick med i bandet Siouxsie and the Banshees (innan de antog det bandnamnet) 1976, men lämnade bandet för att bli gitarrist i Chelsea 1977. Men han, Tony James och John Towe bestämde sig snabbt för att lämna även detta band för att satsa på sitt eget punkband Generation X, där Billy Idol bytte från att ha varit gitarrist till huvudsångare.

Som soloartist har han sålt en guld, fyra platina och en dubbelplatina. År 2001 återvände hans ursprungliga gitarrist Steve Stevens, som lämnade Billys band 1986. År 2005 var Billy Idol åter i ropet med en ny skiva, Devil's Playground, och en världsturné. År 2010 lade han även till Billy Morrison som bakgrundsgitarrist i sitt liveband, före det så har Billy Idol alltid bara haft en enda gitarrist.

Billy Idol har turnerat från slutet av maj till mitten av juli 2014. Även en höst/vinter Europa turné är planerad, som ska starta den 5:e november 2014. Hans nya album som ska heta Kings and Queens of the Underground, planeras att släppas i oktober 2014. Han ska släppa en självbiografi, Dancing With Myself som han skrivit med egna ord, vilken planeras att släppas den 7:e oktober 2014.

Billy Idol har varit bosatt på flera ställen i både England och USA, men bor sedan många år i Beverly Hills, Los Angeles.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Som soloartist[redigera | redigera wikitext]

Studioalbum (med Generation X)[redigera | redigera wikitext]

Livealbum[redigera | redigera wikitext]

Singlar[redigera | redigera wikitext]

Topp 100 på UK Singles Chart

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]