Billy Idol

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Billy Idol, 2003

Billy Idol, eg. William Michael Albert Broad, född 30 november 1955 i Stanmore, nordvästra London, är en brittisk sångare, musiker och låtskrivare inom punk, poprock och hårdrock.

Han fick sitt genombrott som sångare i gruppen Generation X men det är som soloartist han skördat sina stora framgångar. En räcka musikvideohits som: "Dancing With Myself", "White Wedding", "Rebel Yell" och "Eyes Without A Face" och flera andra gjorde honom till en av de första MTV-stjärnorna. Hans musik kännetecknas av rak och ganska rå rock med tydliga influenser från rockabillyartister som Eddie Cochran.

När Billy Idol fortfarande levde i England gick han med i punkrock/postpunk bandet Siouxsie and the Banshees (innan de antog det bandnamnet) 1976, men lämnade bandet för att bli gitarrist i Chelsea (som var ett punkband) 1977. Men han, Tony James och John Towe bestämde sig snabbt för att lämna även detta band för att satsa mer på sitt eget punkband Generation X, där Billy Idol bytte från att ha varit gitarrist till huvudsångare.

Sammanlagt som soloartist har han sålt en guld, fyra platina och en dubbelplatina. År 2001 återvände hans ursprungliga gitarrist Steve Stevens, som lämnade Billys band 1986. År 2005 var Billy Idol åter i ropet med en ny skiva, Devil's Playground, och en världsturné. År 2010 lade han även till Billy Morrison som bakgrundsgitarrist i sitt liveband, innan dess har Billy Idol alltid bara haft en enda gitarrist.

Han har släppt en självbiografi, Dancing With Myself som han skrivit helt själv med egna ord, vilken släpptes den 7 oktober 2014 och har blivit en New York Times-bestseller. Hans nya album som heter Kings and Queens of the Underground, släpptes den 21 oktober 2014.

Billy Idol har varit bosatt på flera ställen i både England och USA, men bor sedan många år i Beverly Hills, Los Angeles.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Som soloartist[redigera | redigera wikitext]

Studioalbum (med Generation X)[redigera | redigera wikitext]

Livealbum[redigera | redigera wikitext]

Singlar[redigera | redigera wikitext]

Topp 100 på UK Singles Chart

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]