Biltvätt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Biltvätt

Biltvätt är en anordning där man tvättar bilen. Två typer av biltvättar dominerar marknaden: portaltvätt och tvättgata.

Den vanligast modellen är portaltvätt där bilen står stilla och en portal med borstar, vatten, högtryckssprutor, hjultvätt etc. åker på en släde fram och tillbaka över bilen enligt ett förvalt program. Först påförs ett medel för kemisk rengöring varefter följer mekanisk rengöring med högtrycksmunstycken eller borstar. Efter sköljning och eventuell vaxbehandling sker torkning med varmluft. Ett program varar normalt mellan tre och åtta minuter, och kapaciteten med in- och utkörsel brukar bli ca. tio bilar i timmen.

En ovanligare variant är tvättgatan där bilen ställs på ett "löpande band" och därefter dras bilen genom en 20–40 meter lång gata med fast monterade borstar och vattensprutare. Tvättgatan har mycket högre kapacitet än en portaltvätt, 100 bilar i timmen är inte ovanligt för en tvättgata.

På ett antal platser i Sverige finns idag fristående bemannade biltvättanläggningar. Här blir kunden personligt mottagen och får hjälp att välja program och betala på valfritt sätt. Därefter förtvättas bilen manuellt av personalen. Då ingår kempåläggning, avspolning och viss svampning av delar på bilen som den efterföljande maskinen har svårt att komma åt. När den manuella förbehandlingen är klar transporteras bilen på ett löpande band genom en tvätt-tunnel. Här tvättas bilen skonsamt av mjuka tygborstar. I slutet av tunneln sköljs och torkas bilen. Efter tvätt finns det möjlighet att låna handdukar för att förbättra tvätt- och torkresultatet.