Biskopsön

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koordinater: 59°6′10″N 18°43′27″Ö / 59.10278°N 18.72417°Ö / 59.10278; 18.72417 (Biskopsön)

För andra betydelser, se Biskopsö.
Biskopsön på kartan över Stockholms skärgård
Red pog.svg
Biskopsön
Biskopsöns läge i Stockholms skärgård.
Inloppet till Koxviken på Biskopsön

Biskopsön är en ö med en välkänd naturhamn i den yttre södra delen av Stockholms skärgård. Biskopsön är huvudön i en liten arkipelag där bland annat Kastön och Svärtskär samt det gamla fiskehemmanet Bytta och Finnskär ingår.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ön köptes från staten av Gillinge hemman 1859 och användes för bete och slåtter. I början av 1910-talet köptes Biskopsön av Svenska Handelsbankens grundare Carl Frisk som sedan sålde den vidare till Marcus Wallenberg[förtydliga]. Efter hans död övergick ägandet till Scaniastiftelsen (idag Biskopsöstiftelsen) som fortfarande äger ön och förvaltar den i samarbete med Skärgårdsstiftelsen.

År 1917 uppfördes två stugor på Biskopsöns södra sida, och sedan dess har det funnits bofast befolkning på ön.

Natur[redigera | redigera wikitext]

Biskopsön har sedan 1920-talet en population av inplanterade dovhjortar. Hjortarna har med åren blivit allt mindre skygga för människor och är ett uppskattat inslag i den lokala faunan.

Koxviken på öns nordsida är mycket väl skyddad och rymlig naturhamn som brukar vara välbesökt.

Hela Biskopsöarkipelagen utom de två tomterna på Biskopsöns söda sida ingår i Biskopsö naturreservat. Även Själbergets sälskyddsområde med kobbarna Inre bådarna, Utberget och Själberget ingår i reservatet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]