Biträdande utbildningsminister

Från Wikipedia

Biträdande utbildningsminister kallas det statsråd i Utbildningsdepartementet som inte samtidigt är departementschef. När den nya författningen trädde i kraft 1974 försvann officiellt de sk. konsultativa statsråden och ersattes av benämningen statsråd. Det eller de statsråd i utbildningsdepartementet som inte samtidigt är departementschefer kallas inofficiellt biträdande utbildningsminister.

Bakom titeln biträdande utbildningsminister döljer sig flera varianter av ministertitlar, såsom undervisningsminister, skolminister, kulturminister, förskoleminister etc. Gemensamt för de flesta är att de inte täcker in hela ministerns verksamhetsområden utan bara en del, oftast det dominerande ansvarsfältet. Exempelvis var Ylva Johansson inte bara skolminister som hennes inofficiella titel löd, utan även ansvarig för kyrkofrågor.

Den förste som utnämndes till biträdande utbildningsminister var socialdemokraten Lena Hjelm-Wallén som 1974 blev skolminister. Dessförinnan hade Sven Moberg varit statsråd med ansvar för bl.a. undervisningsfrågor. Även Alva Myrdal, Sven af Geijerstam och Nils Quensel handlade ärenden, kyrkopolitiken, som löd under utbildningsdepartementet/ecklesiastikdepartementet.