Björklövet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Björklövet
Publikationstyp Gratistidning
Geografisk täckning Sverige
Chefredaktör Anders Nilsson
Språk svenska
Webbplats www.bjorklovet.com

Björklövet är en tidning som utkommer i Strömstads, Tanums och Munkedals kommuner.

Årgång 44 Ordinarie upplaga ca 22 250 exemplar Sommarupplaga ca 36 125 exemplar (veckorna 25–33) Utkommer varje torsdag Undantag påskveckan, Kristi Himmelfärdsveckan och vid ev. flyttbara röda dagar, som innebär utgivning onsdag.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Annonstidningen Björklövet startades 1967 och hette från början Annonsbladet. Utgivningsområde var då Tanum med omnejd. Fyra sidor i A5 format var vad som gällde från starten. Detta var något nytt i norra Bohuslän. Direktreklam hem i brevlådan varje vecka med dagsfärska erbjudanden från ortens handlare och föreningar. Eftersom Annonsbladet var så tunt och grundaren hette Knut B. Björk döpte folkhumorn Annonsbladet till Björklövet. Företaget växte och efter att tillbringat ett par år i en källarlokal på Tunhemsvägen i Tanumshede flyttade verksamheten till egna lokaler på Kvarnvägen (en f.d. kvarn hade byggts om till bostad för dåvarande ägaren med familj och kontor och sätteri i mellanplan samt tryckeri i källaren. Åren gick och när företaget skulle fylla 15 år var det dags att packa väskorna och flytta in i ännu större lokaler på Affärsvägen, Tanumshede. Det var f.d. Olof Hedemyrs gamla livsmedelsbutiks lokaler som hade iordningställts för tryckeri, sätteri, resebyrå, turistinformation. Året var 1982. Åren gick i en rasande fart och 1987 såldes företaget till Rolf Bergstedt.

1988 startades ytterligare en annonstidning, Havsbandet. Utgivningsområdet är Sotenäs kommun och Lysekils kommun. Rolf ägde en fastighet i Fjällbacka, f.d. Richters fabrik. Fastigheten i Fjällbacka gjordes i ordning och tryckeriet med annonsmottagning flyttade dit 1989. Tryckeriet Gränstryck i Strömstad blev till salu 1992. Rolf slog till och köpte detta. Nu fick företaget tillgång till fyrfärgspressar och kunnig personal, vilket gjorde att annonstidningarna kunde erbjuda färgstryck.

1997 var det åter dags att packa ihop och flytta. Nu gick färden tillbaks till Tanumshede och Affärsvägen. Tryckeriet i Fjällbacka flyttade till Gränstryck i Strömstad.

Onsdag 29 april 2009 kom det första Björklövet-Uddevalla ut. Idén hade funnits länge men nu kändes det rätt att starta upp i Uddevalla. Kontor hyrdes på Gustaf Mattssons Väg 2 i Uddevalla och två annonsförsäljare anställdes.

Det börjar dra ihop sig till pansionering för Rolf Bergstedt och 1 september 2011 övertogs företaget av Mediabolaget Västkusten AB.

Björklövet Uddevalla lades ner.

November 2014 varslade Stampen som nu var ägare om nedläggningen av Tryckeriet Gränstryck i Strömstad. Redan i december 2015 började V-tab trycka Havsbandet och vid årskiftet 14/15 tryckte dom även Björklövet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]