Blästerugn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Principskiss av blästerugn.

Blästerugnen är en typ av ugn för lågteknisk järnframställning genom direktreduktion.

Funktion[redigera | redigera wikitext]

Järnet framställs genom reduktion av malm, vilket sker under blästring (dvs. att malmen upphettades genom inblåsning av luft i ugnen med hjälp av en bälg).

Kronologi[redigera | redigera wikitext]

Blästerugnen är känd sedan förhistorisk tid. Från tidigmodern tid till idag har blästerugnarna ersatts av masugnar, som framställer tackjärn. Blästerugnar var i bruk i Spanien och södra Frankrike, där de kallades katalanska ugnar, intill mitten på 1800-talet och i Österrike till slutet av 1700-talet. I bergsområdena i staten New York nybyggdes de ännu under 1800-talet.[1]

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Flera olika typer av blästerugnar har förekommit i Sverige. Under järnålder och tidig medeltid var en nedgrävd, lerinfodrad gropugn med hand- eller fotdriven bälg den vanligaste. Senare kom ugnarna ofta att kallmuras. Från yngre järnålder till äldre medeltid användes blästerugnar frekvent, utbredningen av dessa kom främst att vara knuten till områden med en naturlig tillgång på malm (exempelvis vissa delar av Bergslagen). I inre Nordsverige kom blästerugnar även att nyttjas i senare tid.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gordon C. Pollard, 'Experimentation in 19th century bloomery production: evidence from the Adirondacks of New York' Historical Metallurgy 32(1) (1998), 33-40.