Blombaggar

Från Wikipedia
Blombaggar
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningSkalbaggar
Coleoptera
UnderordningAllätarbaggar
Polyphaga
FamiljBlombaggar
Oedemeridae
Vetenskapligt namn
§ Oedemeridae
AuktorLatreille, 1810
Hitta fler artiklar om djur med

Blombaggar (Oedemeridae) är en familj i ordningen skalbaggar. Det förekommer omkring 1 500 arter i hela världen och i Europa finns 122 arter eller underarter.[1]

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Blombaggar varierar i kroppslängden mellan 5 och 22 millimeter. De liknar långhorningar och har likaså en långsträckt kropp men skalen är mjukare. De flesta är gul- eller svartaktiga men det finns även metalliskt glänsande exemplar i grön, blå och svartblå. Den främre delen av skalbaggens thorax har ibland en annan färg än den övriga kroppen och hos vissa arter skiljs hannar och honor på detta sätt. Antennerna liknar vanligen en tråd och har 11 segment. Ibland förekommer sågade antenner och hos vissa hannar finns 12 segment. De främre och de mellersta extremiteterna består av fem segment och de bakre av fyra avsnitt.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Blombaggar förekommer i varma och tempererade regioner över nästan hela världen. De lever i skogar, vid skogskanter, på ängar och även i trädgårdar. Ofta sitter de på blommor av buskar eller örter.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Som imago livnär sig blombaggar av pollen. Larverna lever i alla slags trä eller i torra stjälkar av andra växter. Vissa larver lever till och med i drivved. Övervintringen sker som puppa.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia.
  • Jiři Zahradnik, Irmgard Jung, Dieter Jung et al.: Käfer Mittel- und Nordwesteuropas, Parey Berlin 1985, ISBN 3-490-27118-1
  1. ^ Oedemeridae Fauna Europaea. Besökt 4 maj 2007.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]