Blu-ray Disc

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Blu-ray-skiva)
Hoppa till: navigering, sök
Blu-ray disc med 200 GB lagringsutrymme.

Blu-ray Disc eller BD är ett format för digital lagring av stora mängder data, inklusive av HD-film och spel. Det är en utvidgning av DVD:n men med samma fysiska storlek. Formatet bildades 2002 av Blu-ray Disc Association (BDA) som bland andra består av Panasonic Corporation (Panasonic, Technics), Pioneer, Philips, Thomson, LG Electronics, Hitachi, Sharp, Samsung, Toshiba och Sony.

Teknik[redigera | redigera wikitext]

Tekniken baserar sig på användandet av en violett-blå laser som, jämfört med röd, har en kortare våglängd och således gör det möjligt att lagra mer data på samma yta som innan. En vanlig enkelsidig, enkellager BD kan lagra 25 GB, men redan nu finns det BD-skivor som lagrar på dubbla lager vilket ger 50 GB. Pioneer har tagit fram en skiva med 16 lager, vilket gör det möjligt att lagra 400 GB data på en skiva.

Konkurrens[redigera | redigera wikitext]

En konkurrent till formatet var HD DVD, utvecklad framförallt av Toshiba. En HD DVD-skiva rymmer 30 GB till skillnad från en Blu-ray-skiva som rymmer 50 GB. En HD DVD-film var ej regionskodad som en Blu-ray-film kan vara; denna avsaknad medför att man kan importera filmer från utlandet. Formatkriget är dock överståndet, då Toshiba har meddelat att de har gett upp kampen mot Blu-ray, samtidigt som de fått köpa in sig i vissa delar av Sonys verksamhet.

Regioner[redigera | redigera wikitext]

Världskarta över blu-ray-regioner

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]