Bo-Göran Edling

Från Wikipedia
Bo Göran Edling
Född27 oktober 1924 (99 år)
BakgrundVästerås, Sverige Sverige
GenrerDansband
Schlager
RollKompositör
Sångtextförfattare
Musiker
InstrumentSaxofon
ArtistsamarbetenStaffan Ehrling

Bo Göran Torulf Edling, född 27 oktober 1924 i Västerås[1], är en svensk kompositör, sångtextförfattare och musiker (saxofon). Edling har i schlagersammanhang samarbetat med bland andra Staffan Ehrling.

Efter avslutade studier år 1943 blev Edling stiftare och medlem i jazzdansbandet No Brothers som saxofonist och arrangör fram till år 1951. Han flyttade sedan till Stockholm och spelade i diverse orkestrar - vårvintern 1952 ett längre vikariat för Lars Gullin i Arne Domnérus orkester, sommaren 1952 i Nisse Skoogs bop-band på Nöjesfältet mittemot Gröna Lund, vintern 1952–1953 i Seymour Österwalls orkester samt fr.o.m. sommaren 1953 till hösten 1954 i Arne Domnérus orkester på Nalen och turnéer. Därefter hade han kortare engagemang hos Rolf Ericson, Thore Jederby, Carl-Henrik Norin m.fl. Från hösten 1955–1959 spelade han med Leif Kronlunds orkester på Skansen, Bal Palais och turnéer. Han fick 1959 från Simon Brehm ett erbjudande att förestå ett nybildat musikförlag, Multitone AB. Under den perioden skrevs åtskilliga sångtexter, t.ex. Den siste mohikanen till Little Gerhard, Regniga natt till Anna-Lena Löfgren, samt till Siw Malmkvist, Lill-Babs, Ann-Louise Hanson o.s.v. Han utgav i vishäften samtliga visor i Cornelis Vreeswijks tre första LP-plattor.

Edling erbjöds hösten 1967 av Thore Ehrling att sköta Ehlingförlagens verksamhet aveende promotion för coverinspelningar och nya versioner av katalogen. Under följande år skrevs hundratals sångtexter, några av de mest kända är Låt hjärtat va me med Sonya Hedenbratt, Svenska flicka med Ann-Louise Hanson och Om jag hade pengar med Jan Malmsjö. År 1977 valdes Edling till ordförande i SKAP. I och med detta fick han en styrelsepost i Stim, blev representant i NCB:s styrelse samt talesman för SKAP och Stim i många nordiska och internationella sammanhang. Han var tillförordnad VD för STIM 1985–1986. Som pensionär har saxofonen och klarinetten dammats av, många arrangemang skrivits och framförts i samband med medverkan i orkestrar i Botkyrka och Södertälje.

Filmografi roller[redigera | redigera wikitext]

Melodifestivalbidrag[redigera | redigera wikitext]

Övriga låtar, i urval[redigera | redigera wikitext]

  • Söder är min musik[1]
  • Långt, långt bort[2]
  • De tusen öars land[2]
  • Låt hjärtat va mé
  • Regniga natt

Källor[redigera | redigera wikitext]