Boboll

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Boboll
Bobollmatch 1958
Bobollmatch 1958
Först utövad  Finland, 1920-talet
Egenskaper
Könsmixad Ja, separata tävlingar
Kategorisering Bollsport
Lagsport
Utrustning Boll
Spelplats Utomhus, bobollplan
OS Uppvisningsgren 1952
Flickor spelar boboll i Siilinjärvi, september 2006

Boboll, finska pesäpallo, spelas i huvudsak i Finland men förekommer även i Sverige på vissa platser. Sporten, som ibland kallas Finlands nationalsport[1], är en finländsk variant av baseboll. Till skillnad från svensk brännboll, som också är en variant av baseboll, så har man i Finland ett seriespel och en liga för boboll.

En stor vadslagningsspelskandal skakade sporten på slutet av 1990-talet, där flera spelare var inblandade.[källa behövs]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bobollen introducerades i Finland under 1920-talet sedan Lauri "Tahko" Pihkala varit i USA och studerat baseboll och funnit att den i en vidareutvecklad form skulle passa som sport för den finländska befolkningen. Bobollen skapades och namnet kommer från det bo som är centralt i spelet.

Boboll i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Bobollen i Sverige utövas framförallt i lokala finska föreningar. Sporten var större i slutet av 70-talet och genom hela 80-talet i Sverige, med egen SM-liga för både herrar och damer. Några av de lag som fanns i södra Sverige var Karhu IF (Göteborg), Borås, Köping och Göta.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Robert Laul (6 juni 2011). ”Robert Laul: Finland, ni är jätteduktiga på boboll – men mot oss har ni inget att hämta”. Sportbladet. http://www.aftonbladet.se/sportbladet/kronikorer/robertlaul/article13130519.ab. Läst 29 september 2011.