Bodens centralstation

Från Wikipedia
Boden centralstation
Stationshuset i Boden
Stationsinformation
OrtBoden
Öppnade1893
Trafikeras avNorrtåg, Vy Tåg
ÄgareStationsfastigheter i Boden AB
Kapacitet
Antal spår7
Förbindelser
Övriga trafikslagBussar
Anslutande linjerStambanan genom övre Norrland
Haparandabanan
Malmbanan
Läge
Avstånd från Luleå centralstation36 km
Höjdläge11 m ö.h.
StationssignaturBdn

Bodens centralstation (även kallat resecentrum) är en järnvägsstation i Boden och järnvägsknut för Stambanan genom övre Norrland, Malmbanan och Haparandabanan. Stationen har sju spår varav fyra har perronger. Endast spår 2, 3 (med gemensam perrong) och spår 4 används.

Om stationen[redigera | redigera wikitext]

Stationshuset byggdes 1893 och inköptes 1897. Huset byggdes i trä i en nationalromantisk stil, liknande Gällivare station och Jörns station. Tillbyggnader 1917 och 1925 ritades i jugendinspirerad stil av Folke Zettervall tillsammans med arkitekt Adolf W. Edelsvärd. Huset är en kulturbyggnad och märkt som byggnadsminne. Den mest kände resenär som bytt tåg i Boden är förmodligen Lenin. Efter februarirevolutionen 1917 reste han från sin exil till Ryssland via den då (på grund av kriget) enda öppna vägen, via Haparanda.

Ombyggnad 2023[redigera | redigera wikitext]

Under 2023 byggs perrongen närmast stationshuset om på grund av den förväntade ökningen av regiontrafiken.[1] Plattformen är idag för låg för den typ av motorvagnståg som trafikerar sträckan, så den ska höjas för att möta kraven och möjliggöra en smidig av- och påstigning. Arbetet planeras vara klart under 2023.[1][uppföljning saknas]

Lenin bytte tåg i Boden

.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]