Bojkott

Från Wikipedia

En bojkott innebär att man vägrar att handla, samarbeta, eller på annat sätt befatta sig med person, organisation eller dylikt i påtryckningssyfte. Exempel: I mitten på 1990-talet var det många som inte köpte franska viner för att de var emot Frankrikes planer på att genomföra provsprängningar av kärnvapen. Bojkott har även på senare tid används som ett allmänt avståndstagande från något. Exempel: Bojkott av julfirande, man firar inte jul.

Det är vanligt att bojkotta företag som tillverkar sina varor med hjälp av barnarbetare eller dylikt. Ett exempel är arabiska länders bojkott av alla varor som är tillverkade i Israel, framförallt från ockuperat område, eller innehåller någon komponent tillverkad av företag som stödjer eller bidrar till den israeliska staten. Detta har ibland lett till märkliga situationer, där en leverantör söker dölja ursprunget genom att slipa bort tillverkarbeteckningar på någon i utrustningen ingående känslig komponent.

Ibland försöker man även att förmå andra parter att delta i samma bojkott, för att tvinga fram en ekonomisk kollaps. Ett relativt framgångsrikt exempel är den internationella bojkott av varor från Sydafrika som många länder införde i mitten av 1980-talet till följd av nya strängare raslagar i landet.[1]

Ordet har sitt ursprung från engelskans boycott som kommer av att irländska arrendatorer1880-talet vägrade arbeta för egendomsförvaltaren Charles Boycott.

Se även

Referenser