Bombningen av Coventry

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Winston Churchill besöker Coventry efter räden.

Bombningen av Coventry var en serie bombningsräder av det tyska Luftwaffe mot den engelska staden Coventry under andra världskriget. Den mest förödande attacken ägde rum på kvällen den 14 november 1940.

Juli och augusti 1940[redigera | redigera wikitext]

Ruinerna av Coventrys katedral

Flera mindre bombräder utfördes under juli och augusti 1940 och flera dussin personer dödades. Mest noterbar skada gjordes mot en ny biograf som hade färdigställts just före krigets utbrott i september 1939.

14 november 1940[redigera | redigera wikitext]

Coventrys stadskärna den 16 november 1940.

Bombräden den 14 november 1940 utfördes av 515 tyska bombplan, varav två tredjedelar kom från Luftflotte 3 och resten från Kampfgruppe 100. Den vågen utfördes av speciellt modifierade Heinkel He 111 från Kampfgruppe 100, vilka var utrustade med navigationsutrustningen X-Gerät och lyckades med sitt uppdrag att fälla brandbomber som lyste upp målet. Britterna kunde inte denna kväll störa de tyska X-gerät signalerna.

Den första uppföljningsvågen släppte högexplosiva bomber med avsikten att slå ut vattenförsörjningen, elektriciteten, gasledningar och förstöra vägarna för att göra det svårare för brandbilarna att nå fram till bränderna som startades av senare anfallsvågor. De senare uppföljningsvågorna fällde en kombination av högexplosiva och brandbomber. Det fanns två typer av brandbomber: de gjorda av magnesium och de gjorda av bensin. De högexplosiva bomberna och de större luftminorna var inte bara till för att försvåra för brandkåren, de var också framtagna för att förstöra taken för att göra det lättare för brandbomberna att sätta eld på byggnaderna.

Runt klockan 20:00 sattes katedralen i Coventry i brand för första gången. De frivilliga brandmännen lyckades släcka den första men andra direkta träffar följde och snart var bränderna utom kontroll. Under samma period utbröt eldsvådor på nästan varenada gata i stadskärnan. En direktträff på brandkårens huvudkvarter störde kommunikationen så att man inte kunde prioritera vilka bränder som skulle bekämpas först. Precis som tyskarna hade räknat med, skadades vattenledningarna av bomberna och det fanns därför inte tillräckligt med vatten för att bekämpa alla bränder. Anfallet nådde sitt klimax runt midnatt och faran över kunde blåsas klockan 06:15 på morgonen den 15 november.

Bombningen förstörde eller skadade omkring 60 000 byggnader över hundratals hektar i Coventrys centrum och dödade 568 civila. Anfallet hade nått en så hög nivå av förstörelse att tyskarna senare använde termen Coventriert när de beskrev liknande förstörelse av fiendestäder. Under hela bombningen fällde tyskarna omkring 500 ton högexplosiva bomber, däribland 50 luftminor med fallskärm och 36 000 brandbomber.

April 1941[redigera | redigera wikitext]

Natten mellan den 8 och 9 april 1941 utsattes Coventry för ännu en ett större anfall då 237 bombplan attackerade staden och fällde 315 högexplosiva bomber och 710 brandbomber. I denna och ännu ett anfall två nätter senare dödades omkring 475 personer och över 700 skadades allvarligt.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia