Borgerliga Studenter – Opposition '68

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För kårpartiet vid Uppsala universitet, se Borgerliga Studenter.

Borgerliga Studenter – Opposition '68 (BSO '68), är ett allmänt borgerligt kårparti vid Stockholms universitets studentkår. Partiets främsta mål har varit ett avskaffande av kårobligatoriet, ett rikspolitiskt mål som nådde sitt förverkligande under regeringen Reinfeldt. Andra viktiga ståndpunkter är att kåravgiften skall hållas så låg som möjligt och att kårens verksamhet skall vara till för alla studenter, inte bara för de kåraktiva. Trots att partiet har en politiskt ideologisk värdegrund, eller kanske snarare på grund av den politiska ideologi som partiet företräder, anser det att strävan skall vara att i största möjliga utsträckning avpolitisera kåren.

Partiet grundades som reaktion på vänsterns kårhusockupation 1968 och hade under de första åren namnet Opposition '68. På 1970-talet hade partiet tidvis egen majoritet i kårfullmäktige. Därefter har partiet successivt blivit mindre, både på grund av att kårpolitiken inte är lika ideologiskt färgad längre (på 1970-talet var motståndarna till övervägande del olika kommunistiska partier) och för att antalet partier i kårpolitiken har ökat sedan dess. I kårvalet 2007 fick partiet 233 röster (9,89 % av de avgivna rösterna) vilket resulterade i 4 mandat.

Bland dem som var aktiva i partiet vid starten märks till exempel Ulf Adelsohn och Carl Bildt. Fredrik Reinfeldt var ordförande för partiet 1988-89. Bland de kårordförande som tillhört partiet finns bland andra Mikael Söderlund och Anna Kinberg Batra. Partiet har ofta samarbetat med studentföreningarna FMS-Stockholm och Högerjuristerna, men har alltid haft företrädare och anhängare från alla borgerliga partier.

Styrelsen för verksamhetsåret 2010–11 består av Christian Lönnquist (ordförande), Manne Bergström, Mikael Lind och Nikolina Bucht.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]