Bossekop

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Bossekop (nordsamiska Bossugohppi 'bardvalsbukt' )är det västligaste området i tätorten Alta. De två andra områdena är Bukta och Elvebakken. Omkring år 2000 hade dessa tre områden växt samman till Alta. Platsen ligger vid E6 innerst i Altafjorden där den korsar riksväg 96. I Bossekop finns några butiker och ett kafé. Vid korsningen mellan E6 och riksväg 93 ligger ett äldreboende.

Den 7 september 2005 antogs det samiska namnet Bossogohppi som officiellt namn. Platsen är en gammal marknadsplats där samer från området samlades för att sälja renkött, renskinn, ripor och skinnstövlar. På senare år har marknaden öppnats igen och de fasta marknadsdagar är 3 mars och 1 december.

Redan 1719 fanns det en skola i Bossekop och idag är Bossekop skole en lågstadieskola. När tyskarna i november 1944 retirerade från Finnmark ödelades Bossekop. Bara Alta kyrka klarade sig. Området byggdes sedan upp igen. Väster om Bossekop ligger de berömda hällristningarna där även Alta museum ligger.

Den franska La Rechercheexpeditionen byggde 1838 ett mindre observatorium för observationer av norrsken och magnetism hos madam Clerk på Bossekop. Den franske konstnären Bevalets tavlor från Bossekop blev mycket berömda och visades på utställningar i hela Europa. År 1882 byggde man med anledning av Internationella Polaråret ett nytt observatorium i Breverud inte långt därifrån. Projektet leddes först av Aksel Steen. Den tyske forskaren Martin Brendel tog 1892 det allra första fotografiet av norrsken där. Bossekop och Kåfjord ingick i det observatorienätverk som etablerades 1902-03 av Kristian Birkeland.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.alta.museum.no/sider/tekst.asp?side=142