Brage (förening)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Brage är en förening för vård och främjande av finlandssvensk folkkultur som stiftades i Helsingfors 1906 av Otto Andersson med stöd av Martin Wegelius.

Anderssons avsikt var att inom föreningen bedriva insamling, forskning och kulturevenemang i syfte att stärka medvetandet om betydelsen av att värna om och den finlandssvenska allmogekulturen. Föreningen omfattade tidigt sektioner för folkdiktning, folkmusik och folkdans, samt en dramatisk avdelning, en sångkör och ett danslag. Den litterära sektionen startade 1910 Brages urklippsverk, numera Brages Pressarkiv, vilket upptar allt rörande det svenska kulturlivet i Finland, däri inbegripet även för hela landet gemensamma både politiska och ekonomiska frågor. Brages årsskrift har utgivits sedan 1906.

Efter en omorganisation 2001 bedrevs den ideella verksamheten numera bedrivs inom Brages folkloreinstitut. Inom detta verkar bland annat Brages stråkorkester (grundad 1922), Brages spelmanslag (grundat 1974), Kammarkören Idun (grundad 1988), flera folkdanslag och en teatersektion (en fortsättmning av den 1914 grundade Brage-dramaten). Institutet har sedan 1981 även en musikskola samt arrangerar kurser och seminarier för allmänheten.

Sedan 1975 finns en filialförening i Borgå under namnet Östnylands Brage. Den 1908 grundade filialen i Vasa blev 1931 en egen förening med namnet Brage i Vasa r.f. som driver friluftsmuseet Bragegården i Sandviken nära stadens centrum.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]