Brake (Unterweser)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Brakes vapen
Optiska telegrafen i Brake

Brake är en stad i det nordvästtyska distriktet Landkreis Wesermarsch i delstaten Niedersachsen. Staden har 15 837 invånare (2008) och är centralort i Wesermarsch. Staden ligger inom Oldenburger Land.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Brake ligger på det nordtyska låglandet mellan städerna Bremerhaven, Bremen, Oldenburg och Wilhelmshaven på västra stranden av floden Unterweser. I norr gränsar Brake mot Stadland, i söder mot Elsfleth och i väster mot Ovelgönne. Staden är omgiven av marskland som till övervägande del används som jordbruksmark.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Områdets första bosättare var fiskare och bönder som byggde sina gårder på kullar (terp) för att undvika översvämningar i samband med tidvatten och stormfloder från Nordsjön. Runt år 1100 ökade befolkningen i samband med att ärkebiskopen i Bremen påbjöd kolonisation av området. Först år 1384 omämns orten som Brake to Harghen i samband med att en skyddsvall mot havet förstördes. Fram till år 1531 byggs olika skyddsvallar i området och på så sätt lyckas man torrlägga stora landområden vid Jadebusen. Nuvarande Brake är byggt på tre öar som låg i detta område inom Oldenburger Land.

På 1600-talet blev Brake en omlastningsstation för flodtrafiken på Weser. På 1700-talet blomstrade staden till följd av trafiken på Weser och 1814 blev Brake en egen kommun. I februari 1825 förstördes staden i samband med en stormflod. År 1835 blev Brake en frihamn och 1856 fick staden stadsrättigheter.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

Brake är byggt kring hamnen som fortfarande är av stor betydelse för staden. Hamnen kan ta emot djupgående fartyg oberoende av tidvattnet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]