Breda

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För ett släkte av spindlar, se Breda (djur).
Stora kyrkan i centrum av Breda.

Breda, stad och fordom fästning i Nederländska provinsen Noord-Brabant, vid Merk. Staden har en omfattande och mångsidig industri med tillverkning av såväl livsmedel som maskindelar. Tidigare tillverkning av yllevaror och cigarrer, och med krigsakademi. Breda har en befolkning som uppgår till 176 507 invånare (januari 2012).

Omgivningen utgör den s.k. Bredaheden, som nu delvis gjorts odlingsbar. 25 mars 1566 undertecknades i B. av nio adelsmän den av Philips van Marnix uppsatta förbindelsen att med all makt hindra inkvisitionens och en ny lags införande, den s.k. "kompromissen", vilken blev utgångspunkten för nederländarnas frihetskamp mot Spanien.

I Breda slöt England 31 juli 1667 fred med Nederländerna samt dess allierade Frankrike och Danmark. Åt Nederländerna, med vilket även ingicks förbund, återgav England Surinam och gjorde några eftergifter med avseende på navigationsakten, men behöll det i kriget tagna Nya Nederländerna (nuv. New York och New Jersey). Konungen av Danmark gjorde utan framgång försök att för Norges räkning återvinna Orkney- och Shetlandsöarna. Frederna slöts under svensk medling; medlare var hovrådet Peter Julius Coyet (som avled 11 juni 1667, före fredernas undertecknande), riksrådet friherre Göran Fleming och fältmarskalken greve Kristoph von Dohna.

Uttal[redigera | redigera wikitext]

Breda uttalas med ett kort e som i till exempel släktnamnet Hedin och ett öppet a som i Aachen. Betoningen ligger på andra stavelsen.

Kända personer[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Koordinater: 51°34′45″N 4°46′45″Ö / 51.57917°N 4.77917°Ö / 51.57917; 4.77917