Briljant

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Briljant

Briljant är en Pedram och/eller en, för diamanter och andra stenar, vanligt förekommande slipning. Den fullslipade briljanten har 58 fasetter om bordet och underdelens spetsfasett (kuletten) räknas. I dagligt tal säger man dock oftast att slipningen består av 56 fasetter. Fasetterna är fördelade med en större överst (bord eller taffel), 32 fasetter på överdelen och 24 på underdelen samt kuletten. Kuletten är den lilla plana ytan vid basen av en gammalslipad briljant. Numera har briljanterna ingen kulett utan är spetsiga. Även rondisten, som åtskiljer briljantens över- och underdel, fasetteras ibland.

Värdet på en briljantslipad diamant beror förutom på vikten, färgen och renheten betydligt av slipningens kvalitet men främst på dess proportioner. Diamantens briljans är starkt beroende av slipproportionerna.

Spillet vid en briljantslipning varierar från som lägst 30 % till som mest 70 % och beror främst på utgångsmaterialet och rådiamantens varierande kristallisering. Slipkostnaden på en briljantslipad diamant överstiger sällan 5 % av dess slutliga pris.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]